Naslovna Izdvajamo MUP RS opoziciji u Trebinju zabranio protestnu šetnju

MUP RS opoziciji u Trebinju zabranio protestnu šetnju

0

Nakon Rješenja izdatog od Policijske stanice Trebinje, u kome je zabranjena šetnja ulicom NJegoševom, Preobraženskom i Obalom Luke Vukalovića od Kulturnog centra Trebinje do sjedišta Hidroelektrana na Trebišnjici, opozicija u Trebinju je odustala od najavljenog javnog okupljanja u petak 21. januara na platou ispred Kulturnog centra.

S tim u vezi, opozicione stranke u Trebinju su danas održale sastanak i umjesto protestne šetnje najavile održavanje konferencije za novinare 21.januara u 10,30 časova ispred sjedišta Hidroelektrana na Trebišnjici obzirom da će u 11 časova u ovoj zgradi biti održana Skupština akcionara na kojoj će donijeti odluku o dokapitalizaciji ovog preduzeća.

Kako kažu iz opozicije, cilj javnog okupljanja ispred Kulturnog centra i protesne šetnje od sjedišta Elektroprivrede Republike Srpske do sjedišta Hidroelektrana na Trebišnjici bio je da se izvrši pritisak javnosti na vlast da moraju poštovati zakon i da ne smiju, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske, mijenjati vlasničku strukturu HET-a i Elektroprivrede RS.
„Razočarani smo činjenicom da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijska uprava Trebinje odbacili naš Zahtjev za mirnom protestnom šetnjom, jer se time gubi smisao protesta. Naš cilj nije da narušavamo javni red i mir već tražimo od vlasti i institucija da rade u skladu sa zakonom i da ne donose štetne odluke“, navode iz opozicije.

U obrazloženju Rješenja Policijske uprave je navedeno da su, po odredbama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, morali zahtjev za obustavljanje saobraćaja i mirnu šetnju podnijeti najkasnije 15 dana prije organizovanja šetnje, ali je to kako navode, nemoguće jer je Skupština akcionara HET-a na kojoj je u planu donošenje sporne odluke, zakazana 5. januara 2022. godine, a poziv na sjednicu skupštine objavljen u javnosti poslije Božića, pa je jasno da nije bilo mogućnosti da se šetnja najavi 15 dana ranije, u skladu sa odredbama zakona“, dodaju iz SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Oni su i za sutra najavili konferenciju za medije u prostorijama Gradskog odbora SDS Trebinje u 12,30 časova kako bi javnosti objasnili zašto su promijenili prvobitni plan.

 

(Trebinje  24)