20.7 C
Banja Luka

NA GRANICI SA SRBIJOM: SIPA uhapsila dvije osobe zbog ratnih zločina u Zvorniku 1992.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su uhapsili su Vinka Radovića (1959. godište) i Petka Panića (1952. godište), rođene u Zvorniku, državljane BiH, koji su osumnjičeni za ratne zločine.

Uhapšeni su po nalogu tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na području Graničnog prijelaza Zvornik i Graničnog prijelaza Karakaj, a preuzeti od Granične policije BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti prebačeni u Tužilaštvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužitelju.

Osumnjičeni Radović, kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku i osumnjičeni Panić, kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, terete se da su učestvovali u sistematskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta.

Terete se za nezakonito razdvajanje, zlostavljanje i zatočenje oko 700 muškaraca i dječaka, u dobi od 16 do 70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubistva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatočenje u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Prilikom progona stanovništva, vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo “Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH”, prenosi Klix.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here