Naslovna Najnovije Na Kosovu raspoređeni Karabinjeri: EULEKS tvrdi da je glavni cilj bezbjednost stanovništva

Na Kosovu raspoređeni Karabinjeri: EULEKS tvrdi da je glavni cilj bezbjednost stanovništva

0

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) potvrdila je da je na Kosovu privremeno raspoređena Rezervna specijalizovana policijska jedinica.

Unjoj su 23 pripadnika italijanskih karabinijera i pripadnici Evropskih žandarmerijskih snaga, kako bi ojačala kapacitete već postojeće Specijalizovane policijske jedinice (SPJ).

Kako se navodi u saopštenju Euleksa RSPJ je raspoređena u utorak, 8. novembra kao odgovor na potrebu te misije da ima dodatne snage na terenu i pruži bolju podršku kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude potrebno.

Kako se navodi, redovna SPJ sastoji se od 105 poljskih policajaca, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i druga je instanca za bezbjednosni odgovor na KiM, kao deo “troslojnog mehanizma za bezbednosni odgovor”.

Novo raspoređeni RSPJ trenutno se sastoji od 23 žandarma iz italijanskih karabinjera i nalazi se u bazi za podršku Euleksa Kosovu Polju.

– Bezbjednost žena, muškaraca, djevojčica i dječaka iz svih zajednica na Kosovu je glavni prioritet EULEKS-a, a raspoređivanje rezervne policijske jedinice pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti njegovog stanovništ – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Euleksa i dodaje da je ovo drugi put da je RSPJ raspoređen na Kosovu uz podsjećanje da je u martu 2022. Euleks privremeno pojačao svoj SPJ sa Rezervnom jedinicom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su napustili Kosovo 18. jula, prenosi b92.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube