Naslovna Republika Srpska Na području PU Banjaluka iz saobraćaja isključena 293 vozača zbog alkoholisanosti

Na području PU Banjaluka iz saobraćaja isključena 293 vozača zbog alkoholisanosti

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, na putevima koji su u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, a u sklopu preventivno – represivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ realizovali su republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kojom prilikom je izdato 766 prekršajnih naloga,saopšteno je za Vijesti Srpske.

Policijski službenici su kontrolisali 9626 učesnika u saobraćaju kojom prilikom je izvršeno alkotestiranje 9479 vozača. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisana su 293 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupno sankcionisanih 293 vozača sankcionisana su 184 vozača zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 78 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 24 vozača su zadržana lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, kao i 1 vozač koji je odbio da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je 6 „mladih vozača“, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.
Policijski službenici su kod 2 vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 1 vozač bio pozitivan na prisustvo opojne droge u organizmu, dok je 1 vozač odbio da se podvrgne testiranju.

Takođe, 136 učesnika u saobraćaju je sankcionisano zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, dok je 15 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja sigurnosne sjedalice. Konrolom je kod 15 vozača utvrđeno da upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita, dok ih je 7 sankcionisano zbog vožnje neregistrovanog vozila.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

(Vijesti Srpske)