Naslovna Republika Srpska Na području PU Banjaluka iz saobraćaja isključena 293 vozača zbog alkoholisanosti

Na području PU Banjaluka iz saobraćaja isključena 293 vozača zbog alkoholisanosti

0

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, na putevima koji su u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, a u sklopu preventivno – represivne kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“ realizovali su republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kojom prilikom je izdato 766 prekršajnih naloga,saopšteno je za Vijesti Srpske.

Policijski službenici su kontrolisali 9626 učesnika u saobraćaju kojom prilikom je izvršeno alkotestiranje 9479 vozača. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisana su 293 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupno sankcionisanih 293 vozača sankcionisana su 184 vozača zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 78 vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 24 vozača su zadržana lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, kao i 1 vozač koji je odbio da se podvrgne ispitivanju na prisustvo alkohola u organizmu.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je 6 „mladih vozača“, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.
Policijski službenici su kod 2 vozača posumnjali da upravljaju pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 1 vozač bio pozitivan na prisustvo opojne droge u organizmu, dok je 1 vozač odbio da se podvrgne testiranju.

Takođe, 136 učesnika u saobraćaju je sankcionisano zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, dok je 15 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja sigurnosne sjedalice. Konrolom je kod 15 vozača utvrđeno da upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita, dok ih je 7 sankcionisano zbog vožnje neregistrovanog vozila.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

(Vijesti Srpske)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube