18.7 C
Banja Luka

Na pola biračkih mjesta rezultati se ne poklapaju

Iako je SNSD namjerno napravio napetost u društvu i upućivao direktne prijetnje članovima CIК, zbog čega je jedna od njih pod stalnom policijskom pratnjom, očekujem da će se CIК BiH oduprijeti pritiscima i profesionalno utvrditi istinite i konačne činjenice vezano za izbor predsjednika Republike Srpske.

Rekao je ovo danas narodni poslanik i potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, koji kaže da svi treba da poštuju CIК i druge institucije koje provode izbore.

– Izjave Milorada Dodika, Borisa Jerinića, Dragana Čavića i ostalih koji su zbog ponovnog brojanja najavljivali sukobe i ugrožavanje bezbjednosti su neodgovorne i nepotrebno uznemiravaju javnost – ističe Crnadak.

On kaže da već prve analize ponovnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske potvrđuju da se na velikom broju biračkih mjesta rezultati ne podudaraju, a tek se očekuje ponovno brojanje u gradovima i opštinama u kojima je prijavljen najveći broj nepravilnosti i pritisaka, poput Doboja i Zvornika.

– Кada se tome dodaju neophodne grafološke provjere, koje će morati uslijediti, zbog sve više informacija o lažnom predstavljanju, odnosno glasanju u tuđe ime, kao i provjere ogromnog broja slučajeva pomaganja pri glasanju, uništavanja izbornog materijala i fizičkog nasilja na biračkim mjestima, jasno je da je izborni proces bio u potpunosti narušen – kaže Crnadak.

On ističe da kao narodni poslanik  još jednom apeluje na tužilaštva i sudove u Republici Srpskoj da prioritetno uzmu u rad sve prijave i predmete vezane za izbornu krađu, jer je neophodno da se kod građana vrati povjerenje u institucije i integritet izbornog procesa.

– Neprihvatljivo je da stotine potvrđenih optužnica za izborne krađe iz 2020. godine još uvijek stoji u ladicama, bez suđenja i presuda, čime se šalje loša poruka i  podstiče na nastavak činjenja ove vrste krivičnih djela – zaključuje Crnadak.

(Srpskainfo)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here