Naslovna Svijet Na prodaju avion koji je koristio rumunski diktator Čaušesku

Na prodaju avion koji je koristio rumunski diktator Čaušesku

Bio je prvi komercijalni avion izrađen u Rumuniji, omogućavajući naciji da postane prva komunistička država nakon Sovjetskog Saveza koja je proizvela putnički avion

Prodaje se predsjednički avion preminulog rumunskog komunističkog diktatora Nikolae Čaušeskog (Nicolae Ceausescu), javlja CNN.

Rombac 1-11, koji je korišten za službene letove diktatora između 1986. i 1989. godine, trebao bi se staviti na aukciju 27. maja s početnom cijenom od 25.000 eura.

Izgrađen u Rumuniji po licenci „British Aircraft Corporation“ tokom 1980-ih i po uzoru na BAC 1-11, „smatra se draguljem lokalne vazduhoplovne industrije“, prema Artmarku, aukcijskoj kući odgovornoj za prodaju.

Osim veze sa Čaušeskuom, avion sa 119 sjedala jedan je od samo devet modela Rombac 1-11 koji su napravljeni po britanskoj licenci prije 1989. godine.

Drugi model, koji je ranije koristio bivši predsjednik Ion Ilijesku (Iliescu), još jedna kontroverzna rumunska figura, izaći će na aukciju istog dana, sa identičnom početnom cijenom.

Rombac 1-11, poznat i kao Super One-Eleven, bio je prvi komercijalni avion izrađen u Rumuniji, omogućavajući naciji da postane prva komunistička država nakon Sovjetskog Saveza koja je proizvela putnički avion. Njegovi motori Rolls-Royce Spey proizvedeni su po licenci u lokalnim pogonima „Aerofina“ i „Turbomecanica“.

Čaušesku je bio tamo da svjedoči prvom službenom letu aviona koji se dogodio davne 1982. godine.

Avion nakon prodaje neće moći napustiti Rumuniju i svi budući vlasnici bit će dužni da ih održavaju u skladu s tim.

Čaušesku je vladao Rumunijom od 1965. do 1989., kada je krvava antikomunistička revolucija okončala njegovu vladavinu, kao i 42 godine komunističke vladavine. Pogubljen je zajedno sa suprugom Elenom u decembru 1989. godine.Iliesku, koji se na vlast popeo nakon Čaušeskua, optužen je za zločine protiv čovječnosti zbog svoje navodne uloge u nasilnoj pobuni.

(Avaz)