Naslovna Najnovije Na snazi privremena zabrana gradnje malih HE: Kakva je sudbina Deklaracije NSRS...

Na snazi privremena zabrana gradnje malih HE: Kakva je sudbina Deklaracije NSRS o zaštiti rijeka

0

Postoji veći broj zahtjeva za izgradnju malih hidroelektrana različite instalisane snage i na području više opština u Srpskoj, ali nijedan zahtjev neće biti razmatran dok se Vlada RS ne izjasni o efektima dosadašnjih zaključenih ugovora o koncesiji za izgradnju MHE.

Ovo kažu za Srpskainfo u Ministarstvu energetike RS.

Podsećamo, Narodna skupština RS je još u februaru prošle godine donijela Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom se od Vlade RS traži da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana. Deklaracija je usvojena nakon dugogodišnje borbe NVO sektora, jer MHE donose samo profit vlasnicima, dok se uništava životna sredina. Svoj glas protiv su javno digli i nekoliko narodnih poslanika i načelnika lokalnih zajednica.

Šta je konkretno uradilo Ministarstvo energetike RS po pitanju Deklaracije?

– Deklaracijom je definisano koje aktivnosti treba da provedu Vlada i nadležna ministarstva. Konkretno, po pitanju izgradnje malih hidroelektrana, u tački 1 Deklaracije definisano je da Vlada i nadležna ministarstva analiziraju sve zaključene ugovore o koncesiji za izgradnju MHE od 2005. do 2020, a u tački 2 definisano je da se obustavi razmatranje zahtjeva za dodjelu koncesije za izgradnju MHE, dok se ne realizuje tačka 1 Deklaracije – napominju u Ministarstvu energetike.

Postupajući po Deklaraciji, resorna ministarstva su, kako navode, provela određene aktivnosti i sačinila informacije iz svoje nadležnosti, koje je Ministarstvo energetike i rudarstva objedinilo u jednu informaciju koja će biti dostavljena na razmatranje i usvajanje Vladi Republike Srpske.

Inače, u Srpskoj je ukupno izgrađeno 35 malih hidroelektrana, dok su pribavljene građevinske dozvole za još devet objekata čija izgradnja je u različitim fazama, pri čemu je izgradnja dvije male hidroelektrane završena i nalaze se u probnom radu (MHE Jablanica na rijeci Jablanici i MHE „Medoš“ na rijeci Drinjači).

Prema Elektroenergetskom bilansu za 2021. godinu, ukupna godišnja proizvodnja (u termoelektranama, hidroelektranama, malim hidroelektranama i industrijskim elektranama) je iznosila 7.781 GWh, od čega je u malim hidroelektranama, uključujući i male hidroelektrane u sistemu ERS, iznosila 425 GWh, što je oko 5,5 odsto od ukupne proizvodnje.

Novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je usvojen u februaru ove godine, omogućeno je da dosadašnji sistem podsticaja, odnosno garantovanu otkupnu cijenu imaju samo male hidroelektrane instalisane snage do 150 kW. Hidroelektrane instalisane snage veće od 150 kW nemaju pravo ni na kakvu vrstu podsticaja, odnosno nemaju pravo da učestvuju u postupku aukcije, te ne mogu ostvariti ni pravo na premiju.

(PROCEDURA)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: