Naslovna Svijet Načelnik Saobraćajne policije od mita sagradio zlatnu vilu

Načelnik Saobraćajne policije od mita sagradio zlatnu vilu

Istražni komitet Rusije objavio je snimke iz kuće pritvorenog šefa Saobraćajne policije za stavropoljsku teritoriju pukovnika Alekseja Safonova.

Na snimcima se vidi enterijer obložen zlatom, dvorište oko vile sa nekoliko parkiranih stranih automobila i velike sume novca. Istražni komitet Rusije za savezni okrug sjevernog Kavkaza pokrenuo je krivični postupak zbog činjenice da je organizovana grupa koju je predvodio pukovnik Safonov primala mito u posebno velikim razmjerama. Sumnja se da su ukupno pripadnici organizovane kriminalne grupe za svoje usluge dobili više od 19 miliona rubalja. Oni su zataškavali saobraćajne prekršaje.

Privedeno je više od 35 saobraćajnih policajaca. Optuženi su za primanje mita, zloupotrebu, zloupotrebu položaja i druga krivična djela. Oni su mito uzimali od vozača šlepera koji su prevozili veću količinu robe od dozvoljene.

Prema preliminarnim podacima, sada Safonovu prijeti kazna do 15 godina zatvora sa novčanom kaznom do 70 puta većim od iznosa mita koje je primio.

 

(Agencije)