Naslovna Republika Srpska Najavili izgradnju akvaparka u Višegradu, nakon osam mjeseci nema ni temelja

Najavili izgradnju akvaparka u Višegradu, nakon osam mjeseci nema ni temelja

0

Ni osam mjeseci nakon pompezne najave izgradnje najsavremenijeg akva parka „Vodenog ostrva“ na Balkanu, na prostoru višegradske opštine, na lokaciji trenutnog gradskog stadiona, nema nijednog postavljenog kamena, nema nijedne rupe napravljene bagerom. Obećanja se olako daju, a ne ispunjavaju. Ko je kriv za takvo stanje? Dokle se stiglo sa projektom, pitanja su na koja smo pokušali pronaći odgovor.

Na konferenciji za medije održanoj u junuprošle godine u kompleksu Andrićgrada, predstavljen je projekat, kako je rečeno,  “najsavremenijeg akva parka u Evropi “ koji će graditi Olimpijski centar “Jahorina “. Projekat je podržalo i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske na čelu sa ministrom Denisom Šulićem i opštinska vlast u Višegradu.

Izvan zidina Andrićgrada napravićemo najveći akva park u Evropi. Time ćemo proširiti sadašnju turističku ponudu s nadom da će najveći broj, od 400 hiljada turista koji u toku ljetnje sezone posjete grad na Drini i Rzavu, ostati tu duže od jednog dana”, rekao je predstavnik državnog kapitala u kompleksu Andrićgrada Nedeljko Elek.

On je tada objasnio da bi trebalo da se akva park počne da gradi u oktobru 2023. godine i završi u roku od godinu i po dana.

Međutim, zanimljivo je da Elek na pomenutok konferenciji za medije nije pomenuo izvođača radova niti koliko će projekat koštati.

“Planinirano je da se akva park gradi na mjestu sadašnjeg gradskog stadiona koji će biti izmješten i da se u njega dovede termalna voda iz višegradske banje”, dodao je Elek.

Ministar turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić podržao je ideju izgradnje multifunkcionalnog bazena nazvanog “Vodeno ostrvo” u cilju poboljšanja same turističke ponude ovog grada.

“ Opština će dati svoje učešće u ovom velikom projektu koji ima ogroman značaj za razvoj ove loklane zajednice”, rekao je načelnik opštine Mladen Đurević.

S obzirom da na izgradnji akva parka i poslije osam mjeseci nisu počeli ni pripremi radovi zatražili smo komentar od poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislava Borenovića.. Zbog čega se obmanjuju građani Višegrada??

„ Bombastične i velike najave su nešto što je specijalitet trenutne vlasti u Republici Srpskoj. Većina tih najava koštala je građane RS i po nekoliko milijardi konvertibilnih maraka, a veliki broj ih je u potpunosti propao“, pojasnio je Borenović.

On je dodao da će doći vrijeme kada će se ovakvi projekti revidirati, a pravosuđe utvrditi odgovornost onih koji su u njima učestvovali.

“ Treba biti veoma hrabar pa najaviti ovakav projekat. Aktuelna SNSD-ova vlast sve čini da kapitalni projekti budu što skuplji, ne za dobrobit naroda, već za izvlačenje finansijske koristi za političke organizacije i pojedince”,istakao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vukota Govedarica.

Prema njegovim riječima, pitanje je kome trebaju ovako megalomanski projekti s obzirom na odliv stanovništva iz RS pa i Višegrada.

„ Projekat nije stopiran i akva park će se sigurno graditi, zato molim građane Višegrada za strpljenje, jer on zahtjeva preciznu studiju izvodljivoti koja će se uraditi u Srbiji”, rekao je predstavnik državnog kapitala u kompleksu Andrićgrada Nedeljko Elek.

Elek je ponovio da je teško naći lokaciju za izgradnju stadiona jer više nema opštinskog zemljišta, a sa eksproprijacijom privatnog vrlo teško ide.

Prije sedam godina SDS-ova vlast je finansijski, a približno i građevinski završila oko 70 odsto gradskog olimpijskog bazena, a dolaskom na čelo opštine SNSD-ove garniture, radovi na tom projektu su prekinuti, a bazen je zatrpan in a njemu izgrađeno igralište za djecu.

Sve su prilike da će se građani Višegrada dok se ovaj Gordijev čvor ne razmrsi i dalje, kao i prethodnih godina, kupati na divljim plažama rijeka Drine i Rzava ili odlaziti na savremene bazene u okolnim gradovima,  Rogatici, Rudom i Foči.

Piše: Marijana Simanić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: