Naslovna Politika Najkritičnija će biti 2026, kada dospijeva 1,6 milijardi duga: Trivićeva upozorava na...

Najkritičnija će biti 2026, kada dospijeva 1,6 milijardi duga: Trivićeva upozorava na katastrofalnu politiku zaduživanja

0

Zvanični podaci Ministarstva finansija Republike Srpske govore da u smislu otplate duga neće biti kritična samo ova godina, nego i naredne godine, tvrdi predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Rata kredita od preko milijardu maraka predviđa se i za naredne dvije godine, dodaje Trivićeva, a najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju i obveznice emitovane na Londonskoj berzi, te će otplata duga iznositi rekordnih 1,6 milijardi KM.

– Godinama upozoravam na stihijsko, neplansko i nedomaćinsko zaduživanje Republike Srpske koje ugrožava potencijale njenog ekonomskog rasta. Zbog tih izjava, a koje su uvijek bile isključivo bazirane na zvaničnim podacima, sugerisano mi je da se odselim u drugi entitet. Nikada nisam govorila o bankrotu, kako mi lažni predsjednik juče imputira na pres konferenciji, jer bankrot države je vrlo složen pojam. Govorila jesam i upozoravala na održivost duga koji ne samo da ugrožava likvidnost budžeta, nego je u srednjem i dugom roku kočnica ekonomskog rasta jer sredstva dobijena zaduživanjem služila su uglavnom za opštu potrošnju – objavila je Trivićeva.

Za kraj poručuje: “Evo neka stručnjaci poput Zore Vidović objasne da budžet nije prenapregnut, da smo stabilni i da neće biti ugrožena likvidnost budžeta”.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube