Naslovna Republika Srpska Najmlađi narodni poslanik u RS stigao na prvu sjednicu autobusom: „Imaćete borbu...

Najmlađi narodni poslanik u RS stigao na prvu sjednicu autobusom: „Imaćete borbu neprestanu“

0

„Dok nisam ušao u hotel nisam shvatio šta znači biti narodni poslanik“, našalio se na početku razgovora Đorđe Vučinić, 23-godišnji student prava i najmlađi poslanik u Narodnoj skupštini RS sa Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i možda jedini poslanik koji je na Skupštinu došao autobusom.

„U Banjaluku sam došao autobusom, možda sam i jedini poslanik koji je na Skupštinu došao autobusom, ali navikao sam, mogu i da spavam u vožnji, to mi ne predstavlja problem“, kaže Vučinić koji će danas polagati zakletvu na svečanoj sjednici Narodne skupštine RS.

Najavljuje da će prva, ceremonijalna sjednica Skupštine biti zanimljivija nego što se očekuje.

„Današnja sjednica bi trebala biti svečana, ceremonija polaganje zakletve, ali već vidimo da ćemo koristit svaku priliku da postavljamo pitanja oko spornih stvari, da se neće tek tako glasati za Nenada Stevandića ili koga god da predloži vladajući koalicija. Mora biti diskusije, a hoće li to proći u mirnom tonu, ja se nadam da će proći kulturno“, kaže Vučinić.

Na pitanje kako će potrošiti prvu platu, kaže da će platiti kiriju i račune u Novom Sadu, gdje studira, a da će ostatak uštedjeti „za nedajbože“. Kada je ušao u Narodnu skupštinu, njegove kolege studenti su, kaže, bili oduševljeni i šalili se da za njega sada „nema više menze“.

Šalu na stranu, Vučinić kaže da je bavljenje politikom velika odgovornost. U politiku je ušao sa 21 godinom, kako kaže “ čistih namjera, iskrena i otvorena srca“.

„Oduvijek me interesovala politika i prije dvije godine sam dobio priliku od strane građana grada Trebinja i Nebojše Vukanovića da se nađem na listi i da uđem u lokalni parlament. To je jedno veoma zanimljivo iskustvo i velika odgovornost. S druge strane, vi ste na udaru svakog prolaznika, može vas komentarisati ko god želi, i na društvenim mrežama, i na ulici. Postanete neka vrsta javne ličnosti, ljudi vas prepoznaju, ali važno je da ostanete svoj i normalan i nadam se da ću u tome uspjeti“

O nedavnim napadima na Nebojšu Vukanovića u Srebrenici kaže:

„To je za svaku osudu i moram odmah da kažem da to ništa nije slučajno. U tri dana je imao dva napada, a ispostavilo se da su obojica aktivisti SNSD-a. Plašim se da, ukoliko institucije ne budu reagovale i ukoliko se u javnosti ne digne malo više prašine oko toga, te stvari će se češće dešavati.“

Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića je osma po snazi u RS, sa četiri poslanika u Narodnoj skupštini RS, i četvrta na nivou BiH. O izbornom uspjehu Liste Nebojše Vukanovića, za koji neki analitičari kažu da je bio najveće iznenađenje, Vučinić kaže:

„Znao sam da ćemo preći cenzus, znalo se i prije izbora u narodu da Nebojša Vukanović uzima direktan mandat i da to nije upitno, ali nismo znali kakav ćemo imati rezultat na nivou Republike Srpske. Zahvaljujem Banjalučanima, imali smo nestvarno dobar rezultat, treći smo po snazi. S obzirom na kampanju kakvu smo vodili i ekipu koju smo sastavili relativno nedavno i na ljude koji su, realno, politički anonimci, mi smo strašan rezultat napravili. Vjerovali smo u to da možemo napraviti čudo, za nas to nije bilo neko iznenađenje, jer smo stalno u narodu i osjetimo taj puls. Nama je bio cilj da imamo klub u Narodnoj skupštini Republike Srpske i to smo i ostvarili. Sve preko je bilo preveliko iznenađenje možda i za nas.“

Pogledajte cijeli razgovor sa Đorđem Vučinićem:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: