Naslovna Izdvajamo Najnovije: Rat u Ukrajini 152. dan – Krenuo ruski napad na Bahmut;...

Najnovije: Rat u Ukrajini 152. dan – Krenuo ruski napad na Bahmut; Rusi zauzeli TE Uglekorsku; Neuspješna kontaofanziva

0

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Kratki rezime sa fronta Borisa Rožina:
  1. Borbe se nastavljaju za liniju Seversk-Soledar. Borbe kod Severska se vode za visove oko grada. Kod Soledara se vode borbe u Bahmutovskom i na istočnoj periferiji.
  2. Blizu Artemovska – borbe za Pokrovskoe (naše trupe su tu postigle određeni uspjeh), Veselu Dolinu, Semigorje i Uglegorsku TE.
  3. “Ofanziva” Oružanih snaga Ukrajine pod naseljem Visokopolje je završilo teškim gubicima, zbog čega se “pobjeda” koju je objavila ukrajinska propaganda pretvorila u pošast.
  4. Na ostalim sektorima vođene su uglavnom pozicione borbe bez značajnijih napredovanja na frontu. Čekamo završetak operativne pauze i aktiviranje pokreta fronta u Donbasu + aktivnije operacije na desnoj obali Ukrajine.

Dodatak: Danas su na periferiji Artemovska glavne borbe nastavljene u Pokrovskom, gdje je neprijatelj protjeran u sjeverni dio naselja, kao i na području Vesele Doline (oko 2 km od predgrađa Artemovska). Još nema napada na grad, samo se gomilaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu i oko grada, loveći lokacije i nakupine ljudstva i opreme. Nastavljaju se i pokušaji da se TE Uglegorsk isključi iz snabdijevanja kako bi se Oružane snage Ukrajine natjerale da odatle pod prijetnjom okruženja, ali sve dok neprijatelj drži položaje u blizini Novoluganska i Semigorja, to se ne može učiniti. Šta sprečava razvoj ofanzive na Artemovsk sa jugoistoka. Kako se očekuje u bliskoj budućnosti, pritisak na neprijatelja na ovim područjima će se povećati.

  • Wagner zauzeo Termo-elektranu uz podršku lokalnih snaga, potvrdio dopisnik RT!
U pitanju je najveća termoelektrana u Ukrajini.
  • Počela je bitka za Bahmut
 Borbe se vode na periferiji Soledara za selo Bahmut, uz grad sa jugoistoka. Pored artiljerije savezničkih snaga, na ovom području deluju i Vazdušno-kosmičke snage Rusije.
  • Zelenski najavljuje napad na Hersonsku oblast?
Ukrajinske snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti, tvrdi predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Nema podataka da su ušli i u jedno naseljeno mjesto!
Postoje izvještaji da Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se probiju na jugu kod reke Ingulec (granica Hersonske i Dnjepropetrovske oblasti), vode se ozbiljne borbe.
Takođe, kako je saopšteno, nakon neuspjeha ofanzive u oblasti Potemkino i Visokopolje, Oružane snage Ukrajine ponovo pokušavaju da napadnu položaje Oružanih snaga RF, sada u oblasti Belogorovka i Davidov Brod. u pravcu Krivog Roga.
  • Institut za proučavanje rata: Ukrajina pokreće protuofenzivu ili ju je već pokrenula
Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj sinoćnjoj procjeni govori o ukrajinskoj kontraofenzivi u oblasti Herson.
“Ukrajinske snage od 23. srpnja vjerovatno se pripremaju pokrenuti ili su već pokrenule protuofenzivu u Hersonskoj oblasti, ali otvoren uvod o napretku i tempu ove kontraofenzive će vjerovatno biti ograničen.”
 
Prema ISW-u, ukrajinski savjetnik za Herson Serhij Hlan rekao je u subotu da su ukrajinske snage zauzele neodređena naselja u oblasti Herson te pozvao civile da ne dijele informacije o napretku protuofenzive dok ukrajinske vlasti ne objave službene izjave.
  • Most u Hersonu se već popravlja!