Naslovna Izdvajamo Najnovije: Rat u Ukrajini, 154. dan – Pada moral ukrajinskih vojnika; Uništena...

Najnovije: Rat u Ukrajini, 154. dan – Pada moral ukrajinskih vojnika; Uništena cijela komanda 28. brigade

0

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske snage su ostvarile dobitke južno od Bahmuta, ali je malo vjerovatno da će moći brzo da iskoriste ove dobitke da preuzmu potpunu kontrolu nad samim Bahmutom.

▪Ruske trupe izvele su kopnene napade sjeverno od Harkova, istočno od Severska i istočno od Bahmuta.

▪Ruske trupe nastavljaju da jačaju svoje pozicije u Zaporožju i Hersonskoj oblasti u iščekivanju kontraofanzive ukrajinskih trupa.

▪Ukrajinske snage nastavljaju sa udarima na ruska uporišta na južnoj osovini.

▪Ruske snage su nastavile da povlače vojnu opremu iz skladišta u Omsku i suočile su se sa problemima pri popravci oštećenih borbenih vozila.

▪Ruske vlasti nastavljaju da proširuju administrativnu kontrolu nad oslobođenim teritorijama Ukrajine.

  • Pada moral ukrajinskih vojnika

„Njujork tajms“ piše da je moral ukrajinskih trupa smanjen zbog regrutovanja onih koji ne žele da učestvuju u neprijateljstvima. Ukrajinci su sve nezadovoljniji „tajnim i proizvoljnim” izdavanjem vojnih poziva, posebno na ulicama.

„OsJećaj jedinstva puca po šavovima“, piše list, zbog umora vojnika u ukrajinskim snagama, posebno među neobučenim regrutima.

  • Uništena cijela komanda 28. ukrajinske mehanizovane brigade

Čini se da je udarom Oružanih snaga RF u Nikolajevskoj oblasti uništena skoro cijela komanda ukrajinske 28. odvojene mehanizovane brigade koja nosi ime Vitezova zimskog pohoda.

Danas su na Vojnoj akademiji Oružanih snaga Ukrajine u Odesi, zajedno sa komandantom ove brigade pukovnikom Vitalijem Guljajevim, sahranjena još trojica potpukovnika iz iste jedinice – Aleksandar Dajneko, Valentin Sergienko i Vitalij Bondarev.

  • Čečeni promijenili imidž

Snage bezbjednosti u Čečeniji promijenile su svoje ševrone/kombinezone/ – sada su se umjesto uobičajenih traka sa oznakom pripadnosti određenoj jedinici, na poleđini pojavili natpisi “Na Kijev”.

  • Wagner objavio “dokaze”

Jedinica Wagner je objavila dokaze da je zauzela Uglegorsk! Mnogi mediji u Ukrajini i na Zapadu  su demantovali ovu informaciju!

Zahvaljujući jurišnim akcijama boraca PMC “Wagner” i LPR, ukrajinski nacisti su počeli da bježe. Trenutno naši borci nastavljaju sa čišćenjem pojedinih područja termoelektrane, gdje još uvijek postoje mali džepovi otpora.

Izvještava se da je ukrajinska artiljerija pucala na svoju ruku kako bi spriječila bijeg militanata UAF-a iz ovog strateški važnog objekta. / corr. RT Murad Gazdiev, Rybar, RSOTM/

  • Novi nespješan desant Ukrajinaca

Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da se probiju u rejon naselja Belogorka na rijeci Ingulec. Kako izvještavaju ruski mediji,povukli su se uz velike gubitke!

  • Napadi na Nikolajev

Ruska vojska uništila je za dan osam ukrajinskih skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u južnoj Nikolajivskoj oblasti i u istočnoj Donjeckoj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov, prenosi Interfaks.

Ukrajinski zvaničnici naveli su ranije da je Rusija noćas izvela “masovni raketni napad” na jug zemlje, uključujući udare na infrastrukturu u crnomorskoj luci Nikolajev.

“Masivan raketni udar izveden je na jug Ukrajine, iz pravca Crnog mora, uz korišćenje avijacije”, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič za ukrajinsku državnu televiziju, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

On je na Telegramu naveo da su u NIkolajevu odjeknule snažne eksplozije, dodao je Gardijan. Senkevič je apelovao na građane da ostanu u skloništima.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube