Naslovna Najnovije Najsiromašniji smo u Evropi, nestajemo kao nacija, ali na proteste izlazimo samo...

Najsiromašniji smo u Evropi, nestajemo kao nacija, ali na proteste izlazimo samo kad treba kritikovati OHR

0

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit već dva puta je koristio bonske ovlasti, a prema informacija pojedinih medija već sutra bi ponovo mogao iskoristiti svoje bonske ovlasti. Ovaj put Šmit bi mijenjao Izborni zakon. Mnoge stavke iz prijedloga izmjena koji je u posjedu medija, niko ne garantuje autentičnost, jesu sporne i dodatno bi podijelile bh. društvo.

Luđačka košulja zvana Ustav BiH koja diskriminiše sve njene građane, odnosno svaki građanin BiH je diskriminisan na barem jednom dijelu bh. teritorije, je neodrživa i treba izmjene. Šmitov bi prijedlog vjerovatno unazadio usklađivanje prava građana sa pravima iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. No, sve je to malo za hajku, satanizaciju i demoniziranje visokog predstavnika.

I prije njegovog dolaska politički lideri iz Republike Srpske su pokrenuli taj proces, a završen je sa kvalifikacijom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je Šmit samo obični turista. Sada satanizaciju krajnjeg tumača Ustava i Dejtonskog sporazuma provode stranke u Federaciji BiH.

Prvi u satanizaciji visokog predstavnika je Željko Komšić, koji inače insistira na građanskoj državi ,a egzistira zahvaljujući konstitutivnosti zahvaljujući kojoj se bori za četvrti mandat u Predsjedništvu.

Šmitove zvanično neobjavljene izmjene naziva stidljivim fašizmom.

Slobodan Šoja bivši ambasador BiH u Francuskoj za BUKU kaže da u principu ne vjeruje da se isti političari – koji 12 godina nisu apsolutno ništa uradili da se u BiH ukine diskriminacija i rasizam, odnosno provede odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci – mogu preko noći toliko potresti zbog navodne diskriminacije navodne odluke koju bi navodno visoki predstavnik Kristijan Šmit trebao donijeti.

“Dvije stvari treba kazati. Prvo, mislim da se iza brda valja nešto sasvim drugo, a to je najvjerovatnije plan da se od HDZ BiH preuzme kontrola nad hrvatskim dijelom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Drugo, BiH ima mnogo težih i važnijih problema od ovog tako vještački napuhanog. Oni koji se plaše da će se zemlja podijeliti trebali bi znati da je BiH već podijeljena, a ova halabuka će je samo dodatno podijeliti. Istovremeno, HDZ BiH ima otvoren put da osvoji najviše glasova u svojoj istoriji. Oni koji se plaše trećeg entiteta još bolje znaju da se on može formirati samo ako za to glasa ogromna većina u državnom parlamentu. Dakle nikad”, rekao je Šoja za BUKU.

On političkim partijama predlaže da ovu neviđenu energiju koju su izenada dobile udruže i usmjere u pravcu borbe protiv kriminala i korupcije jer to je hiljadu puta veći problem nego pitanje ko će kontrolisati Dom naroda.

main image

Na pitanje je li malo grubo i neopravdano zvati Smita neofašistom kaže da se izjave većine naših političara ne uzimaju za ozbiljno.

“Kad bilo koji naš političar kaže nešto neprimjereno i neukusno, a to se dešava na dnevnoj bazi, uvijek se sjetim jednog francuskog diplomate koji mi je, poslije jedne naše gluposti koju smo napravili Francuzima, doslovno kazao: „Da nam je ovo uradio neko drugi, drugačiji bismo reagovali!“ Kao i mnogi drugi političari, Željko Komšić može nastaviti davati neprimjerene izjave svaki dan, sve mu je oprošteno jer ga niko ozbiljan ne uzima za ozbiljno i jer cijela zemlja ima zvaničnu potvrdu o neozbiljnosti. Kao privatno lice, Komšić ima pravo kazati šta želi, ali skandalozno je i nedolično da šef države tako olako lijepi etikete fašizma kome stigne. To faktički znači da govori u ime cijele zemlje”, dodaje Šoja.

Naročito je osjetljivo i nespretno, kaže Šoja, pripisati fašizam instituciji na čijem čelu se nalazi Nijemac. Nacifašizam je monstruozna ideologija koja je ostavila desetine miliona mrtvih.

“Ti mrtvi se vrijeđaju kad OHR nazovete kućom „stidljivog fašizma“. Samoproglašeni građanski lider koji se sakrije u mišiju rupu uoči i tokom Parade ponosa da se zaštitom ugroženih građana koja se od njega očekivala ne bi zamjerio glasačima kojima Parada nije mila, posljednjih dana započeo je na eksplozivan način kampanju skupljanja glasova ostrašćenih i zabludjelih. Vjerovatno će uspjeti. Cijenu će platiti država koja će ući u nove i sve teže nesporazume, veće nego što se mnogima čini, a za državu mnogo fatalnije nego što možemo zamisliti”, dodaje Šoja.

Lažovi ili kukavice

Politička analitičarka Ivana Marić za BUKU kaže da se mnogo prašine diglo oko najavljenih odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta iako se još uvijek ne zna sa sigurnošću šta stoji u tom prijedlogu i da li će ga OHR uopšte nametnuti, ali su političke stranke to iskoristile da iskopaju ratne sjekire (ako su ih ikad i zakopali).

“Ratnim pokličima, političke stranke, ne žele preplašiti Schmidta, već prvenstveno svoje narode, kako bi ih vratili u nacionalni tor i lakše njima upravljali. Teško da će Schmidta preplašiti ili impresionirati, jer se on u svakom trenutku može vratiti u svoju uređenu, demokratsku Njemačku, a nas ostaviti da budemo taoci političkih stranaka, koje mu prigovaraju što donosi promjene, oko kojih se oni već decenijama ne žele dogovoriti”,tvrdi Marić.

Dodaje da se kao i kod mnogih sličnih situacija, više iznose špekulacije nego argumenti i činjenice. Političke stranke iz Sarajeva, kaže Marić, Schmidtu imputiraju brojne stvari koje nisu tačne, a namjerno iskrivljavaju činjenice koje im se ne sviđaju.

“Teške optužbe su iznesene na njegov račun. I to ne samo njega, već i brojnih zapadnih sila, koje su, prema navodima medija, podržale njegovu odluku, a među njima se spominju: SAD, Njemačka, UK, Francuska i druge. Optužuju ih da žele unijeti nemir u BiH, pa čak i započeti novi rat, da žele zabetonirati etničko čišćenje, da uvode nedemokratska pravila, da ugrožavaju prava građana i pojedinih naroda, da su islamofobi, da su u službi HDZ-a BiH, Dragana Čovića i da rade po nalogu Republike Hrvatske”, kaže Marić.

main image

Kreatore takvih narativa pita zašto, ako uistinu vjeruju u to što pričaju, dozvoljavaju da takve osobe i dalje borave u BiH?

“Zašto Komšić i Džaferović nisu već pokrenuli postupak proglašenja persona non grata protiv Schmidta i ambasadora država za koje tvrde da ga podržavju? Da li su kukavice pa ne to uraditi ili su lažovi koji znaju da sve to nije istina, ali im dobro služi u predizbornoj kampanji? Ne vidim koji bi treći razlog mogao biti za to. Posebno jer Komšić i Džaferović dobro znaju da bi ih Dodik bez premišljanja podržao u toj odluci”, pita se Marić.

Za nju je Šmitov prijedlog dobar i smatra da od drveta ne vidimo šumu i da smo zbog par zamjerki spremni ignorisati brojne prednosti i deblokade koje Schmidt predlaže. Skoro 90% tih blokada trenutno koristi HDZBiH i nejasno je kako su onda njegove odluke u službi HDZ-a BiH.

“Zbog blokade formiranja vlasti, koju provodi HDZ BiH uz pomoć koalicionih partnera SDA i DF-a, FBiH već 8 godina ima Novalića za premijera, a Čavaru za predsjednika FBiH. Jedan je optužen u aferi respiratori, a drugi je na američkoj crnoj listi. Odlukama Schmidta bi se deblokiralo formiranje vlasti jer bi na kraju za izbor predsjedništa FBiH bio dovoljan prijedlog i samo dva delegata iz klubova naroda. Predsjednik i potpredsjednici FBiH dobijaju rok za imenovanje Vlade FBiH. Uvode se rokovi za potvrdu zakona u oba doma. Time bi se onemogućilo da se godinama razvlači donošenje zakona o kladionicama i slično, što je bio slučaj”, stav je naše sagovornice.

HDZBiH je prema važećem zakonu, na prošlim izborima osvojila 13 od 17 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Sa tih 13 delegata mogu blokirati šta hoće, a to i rade. Njima čak i odgovara da stanje ostane isto.

“Ali se odlukama Schmidta onemogućavaju takve blokade. Uvođenje procenta od 3% se različito tumači. Jedni u tome vide cementiranje etničkog čišćenja, a drugi prihvatanje stvarnog stanja 26 godina nakon rata. Nacionalne stranke su mogle mnogo toga uraditi na povratku ljudi na njihova predratna ognjišta, ali nisu uradili skoro ništa jer im odgovara da njihova izborna baza ostane tamo gdje im je najpotrebnija, u sredinama u kojima je jedan narod većina”, dodaje Marić.

Političari iz Sarajeva su zabrinuti da se tom odlukom diskriminiraju Hrvati iz Sarajeva i drugih sredina u kojima su manjina. Međutim, vjeruje Marić, očito je da nisu dobro analizirali ono što je u medijima objavljano da će biti u odluci. Prema popisu stanovništva iz 2013. Hrvati iz Kantona Sarajevo bi i dalje mogli biti delegirani u Klub Hrvata. Jedini kantoni u kojima Hrvati ne prelaze 3% su Unsko-sanski kanton i BPK Goražde.

“Zanimljivo je da su na prošlim izborima u Klub Hrvata iz ovih kantona bili imenovani Hrvati Fejzić Edim i Šahinović Anel. Hrvatski kantonalni zastupnici bi, pored ostalih kantona, bili delegirani i iz KS, TK, SBK, ZDK u kojima HDZ nema dovoljno birača. To bi bilo i više nego dovoljno za formiranje vlasti u FBiH, u slučaju da HDZBiH ponovo pokuša sa blokadama. Osim ako im SDA ponovo ne pokloni kojeg delegata, ako što je to bio slučaj nakon prošlih izbora.

Značajna izmjena bi bila i ta da se korištenja Vitalnog nacionalnog interesa ograničava na unaprijed određene teme. Ne bi se moglo, kao do sada, svaki zakon i svaku temu tretirati kao vitalni nacionalni interes. Taj institut se mnogo puta zloupotrebljavao za uskostranačke interese. Pored toga, deblokiralo bi se imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, što također trenutno radi HDZ BiH”, objašnjava Marić.

Dalje dodaje da se bošnjački političari protive predloženom prihvatanju popisa iz 2013. tvrdeći da bi to bio prvi korak ka legalizaciji etničkog čišćenja. Prema popisu iz 2013. godine jedino se povećao procent Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i to sa 43,5 na 50,1 %, dok se procent Hrvata smanjio za 2%, Srba za 0,4%, a Ostalih za 4%. Prema tome bi se moglo zaključiti da bi primjena rezultata popisa iz 2013. trebala ići u prilog samo Bošnjacima.

“Važno je da ne zaboravite, da su brojne političke stranke, nevladine udruge i građani, kod svakog problema, prvo pozivali Visokog predstavnika da reaguje i da riješi problem. Inzko to nije radio pa je bio stalna meta kritika. Schmidt prvih par mjeseci nije donosio odluke pa je isto trpio brojne kritike. Brojni građani i političari su klicali kada je krenuo s nametanjem zakona, oko kojih se naši nesposobni političari nisu mogli dogovoriti. Ovo se posebno svidjelo bošnjačkim političarima jer je ukidao odluke o Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, kad je nametnuo odluku o finansiranju izbora, koju je HDZBiH blokirala i mnoge druge odluke koje su služile građanima BiH, ali ne i političarima. Tada je bio najveći prijatelj BIH, spasitelj, Schmidtaga i kako ga sve nisu zvali. Čim se usudio donijeti odluku koja im ne odgovara odjednom taj isti veliki prijatelj BiH, postaje njen rušitelj. Nije Visoki predstavnik puki izvršilac nečijih želja. Ako smatramo da će domaći političari donositi bolje odluke i ako ne vjerujemo da su OHR i zapadne sile prijatelji BiH, jedino ispravno bi bilo da pokrenu inicijativu da se zatvori OHR. Sve ostalo je licemjerje, izborna propaganda i laž”, konstatuje Marić koja više vjeruje u dobronamjernost i ispravnost odluka Schmidta, nego svih domaćih političara zajedno.

“Oni su za ovih 30 zadnjih godina pokazali koliko su im građni nebitni i šta su sve spremni žrtvovati samo da ostanu na vlasti. A građani su olako prešli preko nametanja akciza na gorivo, nepravovremene nabavke vakcina, nabavke loših respiratora, povećanja plata funkcionerima i do 700 KM mjesečno, požara koje nam gase susjedne zemlje, svakodnevnih povećanje cijena i poniženja. Ništa od toga im nije bilo dovoljno loše da izađu na proteste i traže promjene za sebe, ali su spremni, na poziv tih istih stranaka, izaći da štite njihove interese i fotelje”, zaključuje naša sagovornica.

Građanske partije, kako sebe vole nazvati, a nema ih u borbi za prava manjina, nema ih kada treba izaći na Povorku ponosa (izuzev Naše stranke), nema ih kada rastu cijene goriva i plina, nema ih kada stotine mladih bježe glavom bez obzira iz BiH, sada organizuju proteste. Večeras će pred zgradu OHR-a članovi SDP-a, DF-a, Građanskog saveza, NES-a, Naroda i Pravde, SDA, Stranke za BiH, PDA, Naše stranke od 19h. Lideri ovih stranaka pozvali su građane da se pridruže protestima.

Stvarna diskriminacija postoji. I protiv nje se treba boriti. Da je ustavno uređenje BiH apsurdno vidjeli smo i u slučaju studentice Jovane Suslovski koja kao najbolja studentica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu s prosjekom ocjena 10 ne može aplicirati za poziciju asistenta jer ima prebivalište u Republici Srpskoj, a zapošljavanje sufinansira Federalni zavod za zapošljavanje. Apsurdnu diskriminaciju osjetio sam i sam na svojoj koži kada kao srednjoškolac iz porodice sa šestoro djece i prosjekom 5,0 nisam mogao aplicirati za stipendiju Vlade Republike Srpske jer su se stipendije dodjeljivale studentima koji studiraju u Republici Srpskoj i inostranstvu. Federacija za njih ne postoji. Protiv toga se trebamo svi boriti, ali kontinuirano i dosljedno. Bez toga sve liči na jeftinu i besplatnu kampanju. Malo je to bara za ovoliki broj krokodila pa su moguće samo dvije opcije: da se krokodili počnu tući između sebe ili da naprave presedan, sveopštu koaliciju nakon 2. oktobra 2022. No, tada ne bi bilo nijedne stranke koja bi mogla prati ruke od kriminala, korupcije, nepotizma… koji guše najsiromašniju zemlju u Evropi još od 1995.

Za kraj citiraću dio objave Almira Badnjevića koja najbolje ilustrije koliko se za građane “brinu” oni koji pozivaju na proteste i razapinju Šmita: “Prema projekciji UN-a Bosna i Hercegovina spada u TOP 10 država na svijetu koja će izgubiti najviše populacije u periodu do 2050. (čak 18%). Ne vidim da se takmičite u prijedlozima ovog konkretnog problema običnog građanina BiH.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube