Naslovna Najnovije Najveći njemački proizvođač oružja zadovoljno trlja ruke: „Hvala bogu što vas imamo“

Najveći njemački proizvođač oružja zadovoljno trlja ruke: „Hvala bogu što vas imamo“

0

Šef njemačkog proizvođača oružja Rheinmetalla je strastveni lovac i u kancelariji drži male modele tenkova.

Zbog rata u Ukrajini našao se u središtu pažnje i postao važna karika u tektonskom pomaku u njemačkoj politici naoružavanja.

U utorak je Armin Paperger podigao procjenu prihoda Rheinmetalla u ovoj godini budući da bi firma trebalo da osigura lavovski dio od 100 milijardi evra koji kancelar Olaf Šolc planira da potroši na modernizaciju Bundesvera, prenosi Feniks magazin.

U srijedu je kancelar Šolc ipak odlučio da u Ukrajinu pošalje tenkove leopard koje Rheinmetall proizvodi u saradnji s Krauss-Maffei Wegmannom. Nakon toga je njegova dionica dostigla rekordnu vrijednost, a tržišna kapitalizacija skočila na nekih 10 milijardi evra.
Njemački ustav zabranjuje isporuku oružja u ratne zone, ali Šolc je u govoru u Bundestagu nakon ulaska ruskih oružanih snaga u Ukrajinu krajem februara prošle godine najavio zaokret u njemačkoj politici, šaljući Ukrajini pomoć, uključujući i oružje.
„Hvala Bogu što Vas imamo“
Ruska invazija na Ukrajinu poboljšala je poslovnu perspektivu Rheinmetala, ali promjena je puno dublja, tvrdi Paperger.
„Nekada su nas ljudi vrijeđali i prijetili nam. Danas mi govore i pišu: ‘Hvala Bogu što Vas imamo'“, pripovjeda šef Rheinmetalla u razgovoru za nedjeljnik Štern, objavljenom ove nedjelje.
„Oružje može da napravi strašne stvari, ali strašne stvari mogu da se dogode i ako ga nemate, kao što upravo imamo prilike da vidimo u Ukrajini“, naglašava Paperger, inženjer koji je u Rheinmetall došao 1990. godine.
Kompanija je osnovana daleke 1889. godine i proizvodila je municiju za Njemačko carstvo, a bila je ključni dobavljač oružja za njemačku vojsku i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kada je privremeno nacionalizovana.
Poruka za vladu
Danas proizvodi tenkove Leopard, oklopne transportere Puma i Marder i nekoliko vrsta municije, ali i automobilske dijelove i vjetroturbine.
Ukrajini je Rheinmetall direktno isporučio sisteme PVO, municiju, vojne kamione i poljsku bolnicu, a mogao bi poslati i 139 tenkova Leopard modela 1 i 2.
Njih 29 modela 2A4 moglo bi da stigne u Ukrajinu već u aprilu ili maju, dodali su.
Šef Rheinmetalla ima poruku i za vladu u Berlinu.
Vojni budžet težak 100 milijardi evra trebalo bi u što kraćem roku da se pretvori u konkretne narudžbine, naglašava.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube