30.7 C
Banja Luka

Naknadna pamet premijera: Uzalud potrošeni novci

Milioni maraka se godinama troše za predstavništva Republike Srpske u Rusiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Izraelu i Srbiji. Premijer Srpske nedavno je priznao da neka predstavništva nisu opravdala postojanje. Postavlja se pitanje zbog čega se i dalje izdvajaju milioni iz budžeta?

5,3 miliona maraka već je obezbijeđeno iz budžeta Srpske za rad osam predstavništava Srpske u svijetu. Iako je to novac građana Srpske, do sad nije objavljen nijedan izvještaj o njihovom radu niti efektima. Ipak, da nešto ne štima, priznao je nedavno i premijer Srpske Radovan Višković rekavši da dio predstavništava radi dobro ali da se za pojedina može postaviti pitanje da li su potrebna.

Priznanje da ima propusta stiglo je i od resornog ministra.

„Ono što su je bilo potrebno je da svoje redovne mjesečne izvještaje  dostavljaju na vrijeme neki su kasnili evo reći ću najviše je bilo problema sa predstavništvom Republike Srpske u Austriji, nastojaćemo da to ispravimo“, kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Uprkos propustima, ni ove godine nije se štedjelo sa novcem za predstavništva, pa tako najviše novca ide Rusiji i to 960 000 KM. Na drugom mjestu je Srbija koja će dobiti 930 000 KM.

Nešto manji iznos novca, 780 hiljada, planiran je za Predstavništvo Srpske u Belgiji, dok će 30 hiljada maraka manje biti proslijeđeno u Austriju.

Predstavništvo u Americi dobiće 620 hiljada maraka, a u Njemačkoj 540 hiljada.

Najmanje novca u ovoj godini planirano je za lobiranje u Grčkoj i Izraelu i to 400 hiljada, odnosno 320 hiljada maraka.

Ipak, javnost godinama postavlja pitanje koja je opravdanost postojanja predstavništava.

„Kada predsjednik Vlade kaže da su bespotrebno potrošene pare za predstavništva koja su koštala desetine miliona maraka pokazuje apsurdnost postojanja predstavništava koja ne donose nikakvu korist Republici Srpskoj koliko ja znam ona su formirana da obezbijede neku vrstu privredne aktivnosti i saradnje sa tim zemljama“, smatra  Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH BiH.

Predstavništva jesu potrebna, kažu naši sagovornici, međutim njihov rad bi morao da se organizuje na drugačiji način od dosadašnjeg.

„Predstavništva bi trebala da se bave i političkim i ekonomskim lobiranjem ali šta ta predstavništva zaista rade to znaju samo njihovi  nalogodavci jer je rad obavijen netransparentnom atmosferom“, kaže  Igor Davidović, predsjednik Demokratskog centra Banjaluka.

„Svaka marka narodnog novca mora da bude prikazana kako i zašto i u koje svrhe je potrošeno pa tako i rad predstavništava. Njihov rad je pod velom političke kompromitovanosti“, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, pored novca za predstavništva, u budžetskoj stavci pod nazivom „za stručne usluge“, koje nisu jasno definisane, ove godine će izdvojiti 2,2 miliona maraka.

(BN) Foto: Ilustracija

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here