Naslovna Izdvajamo Nakon Milorada – Igor? Priprema li Dodik sina za nasljednika: ‘Mlad je,...

Nakon Milorada – Igor? Priprema li Dodik sina za nasljednika: ‘Mlad je, bogat, školovan, govori tri jezika…’

0

Priprema li čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik svog nasljednika i je li već odredio da to bude njegov sin Igor, pitanje je kojega u utorak postavljaju mediji u BiH, dan nakon što se aktualni predsjednik Republike Srpske morao pojaviti pred sudom i suočiti s optužnicom koja bi ga mogla stajati fotelje.

Igor Dodik do sada je uglavnom bio eksponiran kao ljubitelj košarke i poduzetnik koji preko računalne tvrtke, povezane s vlastima u RS, redovito na javnim natječajima dobiva unosne poslove. No u ponedjeljak se iznenada pojavio u očevoj pratnji na Sudu BiH u Sarajevu, ali i na sastanku koji je nešto kasnije održan u Istočnom Sarajevu, na kojemu su čelnici stranaka vladajuće koalicije u BiH dogovarali kako očuvati vlast i deblokirati proces donošenje odluka.

Dodikov sin je na sudsko ročište došao s ocem u istom automobilu, stajao u njegovoj blizini dok je novinarima komentirao što se tamo dogodilo, a potom iz pozadine gledao i slušao što dogovaraju stranački lideri.

Ta je činjenica privukla medijsku pozornost u svjetlu „preporuke“ što ih je dosadašnjem neprikosnovenom lideru bosanskih Srba dao Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravosuđa i policije u vlasti RS dok je njome upravljao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Mandić je u intervjuu za oporbenu BN televiziju iz Bijeljine kazao kako je Dodiku vrijeme da se povuče „jer ga je politika potrošila“.

„Da sam na njegovom mjestu, ja bih stranku prepustio njegovom sinu Igoru. On je školovan, govori tri jezika, mlad je i bogat. Ti ljudi trebaju voditi stranke ili sutra vlade“, kazao je Mandić dodajući kako Dodik već sada iznuren i ne zna što govori pa je jasno da je „pri kraju“.

Dodik je tijekom sudskog ročišta u Sarajevu u ponedjeljak doista djelovao zbunjeno i ljutito, a zašutio je čim mu je sutkinja zabranila da u sudnici drži političke govore.

Potom je, nakon sastanka s čelnicima drugih stranaka, pred novinare istupio potpuno smušeno i pritom čak pobrkao nazive zakona za koje je dogovoreno da ipak budu usvojeni u parlamentu do kraja mjeseca. Potvrdio je i kako je odustao od ranijeg ultimatuma da prije toga mora biti usvojen novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Konferenciju za novinstvo na kojoj su ga očekivala brojna pitanja naprasno je prekinuo bez dogovora s dugim sudionicima, koji su zbunjeno zajedno s njim napustili dvoranu.

Na naknadno postavljeno pitanje što je pritom radio Igor Dodik i koga je predstavljao odgovorio je Radovan Kovačević, zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH i neslužbeni glasnogovornik predsjednika RS. On je za portal raport.ba kazao kako je Igor Dodik uz oca zapravo bio u ulozi člana Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Nije pojasnio kako je baš predsjednikov sin zaslužio da tamo sjedi jer je u glavnom stranačkom odboru osim njega još 485 osoba.

Sam Milorad Dodik ranije je Mandićevu „sugestiju“ komentirao izjavom kako će stranka odlučiti tko i kada će ga naslijediti. „Ako to odluči stranka, onda će to biti moj sin“, kazao je Dodik koji je početkom mjeseca ponovo izabran za čelnika SNSD-a, a bio je jedini kandidat.

Dodik je već godinama na „crnim listama“ SAD i Velike Britanije te mu je zbog secesionističke politike zabranjeno putovanje u te zemlje, a najdulje za dva mjeseca suočiti će se s početkom suđenja po optužnici koja ga tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Ukoliko bude osuđen, dobit će kaznu u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda bi značila i automatsku smjenu s dužnosti predsjednika RS.

Nakon ročišta o izjašnjavanju o krivnji, održanog u ponedjeljak, izjavio je kako vjeruje da je osuđujuća presuda već donesena odnosno kako će suđenje biti samo formalnost, prenosi Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube