Naslovna Najnovije Napadnuti Krim i Melitopolj: „Ako padnu, sve će se srušiti“ VIDEO

Napadnuti Krim i Melitopolj: „Ako padnu, sve će se srušiti“ VIDEO

0

Ukrajina je napala zauzeti Melitopolj, strateški lociran grad na jugoistoku zemlje, javili su ukrajinski i ruski izvori. Rusi su rekli da su u raketnom napadu poginule dve osobe.

Promoskovske vlasti u toj oblasti kažu da su u raketnom napadu poginule dve osobe, a povređeno 10, dok gradonačelnik u egzilu Ivan Fedorov kaže da je ubijeno na desetine „opadača“.

Fedorov tvrdi da je napad pogodio crkvu koju su Rusi pretvorili u okupljalište. Savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog kaže da je grad Melitopolj ključan za odbranu juga.

„Ako grad padne, cela linija sve do Hersona će se srušiti“, rekao je on u video intervjuu na društvenim mrežama. Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje o napadima ili smrtnim slučajevima.

Eksplozije i na Krimu i u sedištu ruske Crnomorske flote

Takođe je bilo izveštaja o višestrukim eksplozijama koje su pogodile Krim koji je aneksirao Rusiju. Navodno, pogođena je i kasarna. Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali eksplozije na Krimu. Takođe je bilo izveštaja o eksplozijama u Sevastopolju, sedištu ruske Crnomorske flote, u ruskoj vojnoj kasarni u Sovetskom i u oblastima Hvardijske, Džankoja i Nižnjohirskog.

Nezvanični krimski medijski portal „Krimski vetar“ objavio je da ima mrtvih i ranjenih u eksploziji u ruskoj vojnoj kasarni u Sovetskom. Međutim, proruski kanal Krim tvrdi da je požar u kasarni izazvan „nepažljivim rukovanjem vatrom“. „Dve osobe su poginule. Sada su svi vojnici, oko dve stotine ljudi, smešteni u druge prostorije“, navodi se.

Sergej Aksenov, šef Krima kojeg je postavila Rusija, objavio je na Telegramu: „Sistem PVO je radio iznad Simferopolja. Sve službe rade kao i obično“. Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja, rekao je da su eksplozije izazvale „vežbe gađanja“.

Eksplozije su usledile nakon što je Moskva prošle sedmice pojačala svoje raketne napade na Ukrajinu, nakon ruskih tvrdnji da Kijev stoji iza nedavnih udara bespilotnih letjelica na vojne aerodrome duboko unutar njene teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: