Naslovna Republika Srpska Napravite put ili se selimo, nema drugog izlaza

Napravite put ili se selimo, nema drugog izlaza

0

Mještani sela Jasik na Trebeviću traže od predstavnika vlasti u Palama rekonstrukciju puta u dužini od 4 kilometra, jer kako kažu, uskoro neće biti upotrebljiv. Pitaju se za šta su se borili u ratu i da li država postoji samo za pojedince bliske vlasti.

Ogorčeni mještani sela Jasik na Trebeviću apeluju na vlasti opštine Pale da im rekonstrušu dionicu puta Jasik – Čelina u dužini od 4 kilometra koji je izgrađen 1970. godine . Ističu da je ovom dionicom puta teško proći ljeti, a da je zimi gotovo nemoguće, što im dodatno otežava odlaske ljekarima, na posao a djeci u školu.

„Zimi je najgore, slabo se čist, velike su rupe, znate koliko toga ima iskopanog. Nama je 12 kilometara do Pala, čovjek mora u jesen da se namiri da bi mogao normalno da funkcioniš“ kaže mještanin ovog sela Niko Pandurević.

„Ko nije prošao ne može vjerovati, gledajte smeća, gledajte jada. Nešto se krpilo, pokrpe se rupe nakon tri dana ista rupa. Ne može se to tako raditi ako hoćemo državu. Država postoji samo za pojedince. Ovdje je bilo 150 ljudi, i sišlo je na 50 ljudi. Sve ljudi bježe odavde, prodaju imanje i idu dalje, niko ne vodi računa o nama“ istako je Čedo Pandurević mještanin Jasika.

Zbog oronulog puta mještani kažu da su im ugrožene i kuće jer se za vrijeme padavina voda slijeva u njhove domove. Tvrde da su se više puta obraćali za pomoć vlastima kako bi put bio rekonstruisan.

„On je obećan i da je plaćen navodno da se uradi, to je i Nešić obećao na televiziji ja mislim, ali oni mnogo obećaju a malo daju“ , zaključuje Pandurević.

„Obraćao sam se Romanija putevima, imam dokumentaciju. Nama su obećali da će to raditi prošle godine, pa nam obećali raditi ove godine. Ja sam bio i kod gradobačelnika Istočnog Sarajeva, ali me nije mogao primiti pa me primio njegov zamjenik. Ako put ne urade ove godine mi se moramo seliti“ istakao je Čedo Pandurević.

Mještani ističu i da su prilikom nedavne rekonstrukcije puta Trijanga – Jasik molili da im se asfaltira i njihova dionica puta,ali da za to niko nije imao sluha . Tvrde i da su tom prilikom bačene značajne količine asfala koji nije upotrebljen.

„Tri šlepera su se izbacila kod mosta, to se moglo upotrijebiti skroz do brusa da se pokrpe ove rupe i to je katrastrofa, jer ne vodi račina ni Boško Jugović ni komunalna inspekcija ni skupština grada koja odobrava ono što ne treba, a ne odobrava da imamo put da živimo kao normalni ljudi. Ja sam registrovani poljoprivrednik, moram prodati imanje da bi selio odavde, nemam drugog izlaza“, naglasio je Čedo Pandurević.

Načelnika opštine Pale Boška Jugovića kontaktirali smo više puta kako bi dogovorili izjavu i saznali koji su planovi vlasti za rekonstrukciju ove dionice puta, ali odgovor nismo dobili. Nadamo se da u narednom periodu odgovor neće izostati, jer mještani Jasika tvrde da ovo nije jedini problem sa kojim se susreću, jer se imovina škole ovog sela uništava uz dozvole i saglasnost skupštine opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, u korist pojedinaca ovog mjesta.

(BN)