Naslovna Najnovije Narodna skupština čeka na Dodikov stav: Kolegijum u petak raspravlja o Inckovom...

Narodna skupština čeka na Dodikov stav: Kolegijum u petak raspravlja o Inckovom ultimatumu

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Fulurija

Kolegijum Narodne skupštine na sjednici zakazanoj za petak razmatraće pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka od 27. januara, upućeno predsjedniku parlamenta i poslaničkim klubovima, saznaje Srpskainfo.

Naime, ostalo je još 15-ak dana roka koji je Incko dao Narodnoj skupštini da povuče povelje dodijeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku.

Očekuje se da skupštinski kolegijum odluči na koji način će se parlament postaviti u vezi s ultimatumom Incka, a naši izvori tvrde da se u ovom trenutku razmatra nekoliko opcija.

Prema prvoj, NSRS bi ignorisala stav Incka, što bi vjerovatno značilo sankcije prema nekim funkcionerima, na prvom mjestu prema predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, mada postoje i oni koji vjeruju da do sankcija ne bi došlo, računajući na razjedinjenost najuticajnijih zemalja članica Upravnog odbora PIK.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako tvrde naši izvori, druga opcija je da povelje budu povučene, ali se razmišlja koji način bi bio najmanje politički bolan za vlast u Srpskoj.

– Vjerovatno se ne bi išlo na nivo sjednice NSRS, jer ni odluka o dodjeli odlikovanja nije donesena na sjednici. U tom slučaju bi odluku o povlačenju povelja mogao da donese organizacioni odbor u istom sastavu koji ih je i dodijelio 2016, znači skupštinsko rukovodstvo i šefovi poslaničkih klubova – kaže izvor Srpskainfo.

Kao treća opcija pominje se mogućnost da porodice Plavšić, Karadžić i Krajišnik navodno samoinicijativno vrate povelje, uz obrazloženje da to čine zbog velikog međunarodnog pritiska koga trpi RS, da žele da budu dio rješenja, a ne problema.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čubrilović uručuje povelju Krajišniku

– Međutim, postoje signali iz OHR da to ne bi bilo dovoljno. Odnosno, eksplicitno se traži da Narodna skupština donese odluku o povlačenju povelja – tvrdi naš izvor.

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića i potpredsjednica Narodne skupštine, nije željela da razgovara na ovu temu.

Mada se Valentin Incko nije obratio srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD Miloradu Dodiku, jasno je da će Narodna skupština izabrati onaj put za koji Dodik procijeni da je najbolji. Budući da on još nije prelomio, tvrde naši sagovornici iz parlamenta, to je ključni razlog zbog koga se u NSRS još ništa ne zna o mogućoj reakciji na Inckov ultimatum.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Upravo je Dodik na konferenciji za novinare nagovijestio još jedan mogući scenario u slučaju „povelje“ – da ih parlament povuče, pa da ih ponovo dodijeli, kada Incko ode iz BiH.

– Srpska će ostati pri odlikovanjima, bez obzira što ponekad djeluje da bi takvi arogantni i umišljeni tipovi, kao Incko, mogli da ostvare neki početni rezultat. Međutim, ako možda procijenimo da bi možda trebali realno nešto učiniti, i Incko i onaj ko ga nasljeđuje mora da zna da ćemo ta odlikovanja prvom prilikom ponovo vratiti. Ishod te borbe je na našoj strani, nije na njegovoj – naveo je Dodik.

Koje god rješenje da bude izabrano, smatra politička analitičarka Tanja Topić, ono će predstavljati pobjedu forme nad suštinom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Iz prostog razloga što bilo koja odluka neće otvoriti suštinsko pitanje u ovom društvu koje se tiče odnosa prema ljudima koji imaju prljavu ratnu prošlost, ili su ratni zločinci. Neke stvari, i ako se urade, uradiće se pod pritiskom. One neće biti plod sopstvenog sazrijevanja i osvješćivanja. Suštinsko pitanje je da li se neke stvari u društvu moraju desiti isključivo pod pritiskom tutora ili nekoga sa strane. Koliko smo sami, kao društvo, pojedinci, kao funkcioneri spremni suočiti se sa svakim pitanjem kontroverznim, teškim, bremenitim, na jedan otvoren i kritički način, ali ne samo ako nam se prijeti sankcijama – kaže Topićeva.

POVELJE IZ 2016.

Nedeljko Čubrilović je 16. oktobra 2016. uručio povelju NSRS institucijama, organizacijama i pojedincima, koje im je dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada parlamenta.

Između ostalih, povelje su dobili svi dosadašnji predsjednici NSRS među kojima i Momčilo Krajišnik, kao i prvo Predsjedništvo RS koje je birano u Narodnoj skupštini, a koje su činili: predsjednik Republike, Radovan Karadžić, i potpredsjednici Biljana Plavšić i Nikola Koljević.

Krajišnik, Karadžić i Plavšićeva su u Hagu osuđeni zbog ratnih zločina.

(Srpska Info)