28.7 C
Banja Luka

Nastavak suđenju Zeljkoviću i ostalima početkom februara

Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebu položaja u slučaju poznatom kao „korona ugovori“, navedeno je 5. februara, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda za Detektor.

Postupak je privremeno prekinut u oktobru prošle godine zbog zdravstvenog stanja drugooptuženog Slavka Bojića, direktora firme “Procontrol”, od koje je, prema optužnici, Institut za javno zdravstvo nabavljao zaštitnu opremu za vrijeme trajanja epidemije korone.

Nastavak suđenja je zakazan nakon što je tim vještaka medicinske struke Sudu dostavio nalaz i mišljenje o Bojićevom zdravstvenom stanju u kojem se, kako saznajemo, navodi da je optuženi sposoban za praćenje procesa.

U pomenutom nalazu se predlaže i da postupak ne traje duže od tri sata.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske je, uz Zeljkovića i Bojića, optužnicom obuhvatilo i Dragana Dubravca, direktora firme „Promeding“, Sanije Crljića, vlasnika „Sineks laboratorije“ i Sašu Markovića, direktora turističke agencije „Travel for fun“.

Oni su optuženi da su u postupcima javnih nabavki za vrijeme trajanja virusa korona, oštetili Republiku Srpsku za 1,3 miliona KM.

Optužnica protiv njih podignuta je u septembru 2022. godine, a suđenje je počelo u februaru prošle godine. Republičko javno tužilaštvo je najavilo saslušanje 70 svjedoka i pet vještaka, te izvođenje više od 2400 materijalnih dokaza, piše Detektor.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here