Naslovna Najnovije Nastavićemo da ulažemo sredstva u ideje koje su dobre

Nastavićemo da ulažemo sredstva u ideje koje su dobre

U Etno selu Stanišići održana je konferencija Društva za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku (ETRAN).

ETRAN je najstarije i najveće profesionalno udruženje Srbije u oblasti elektrotehničkog inženjerstva i komplementarnih oblasti, koje od 1955. godine organizuje nacionalne konferencije.

Cilj udruženja je  da okupi istraživače iz oblasti elektrotehnike, radi promocije i efikasnije komunikacije.

Na konferenciji su prisustvovali predsjednik udruženja, kao i profesori sa elektrotehničkih fakulteta, a domaćin je bio gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

„Čast nam je i zadovoljstvo što je ove godine Grad Bijeljina mjesto gdje se sastaju eminentni stručnjaci u oblasti elektrotehnike. Ovaj skup je idealna prilika  da stručnjaci  izlažu pregled svih naučno-istraživačkih  dostignuća u ovoj oblasti.

Na ovaj način eminentni stručnjaci prenose motivaciju i moralnu podršku mladim naraštajima, pokazujući  koliko je nauka bitna. LJudi su  naš najveći resurs, zato smatramo da je ulaganje u njihov naučni razvoj  uvijek dobra investicija.

U skladu sa budžetom Grada Bijeljina usmjerićemo novčana sredstva u ideje koje su dobre i koje imaju pozitivan odjek u praksi“, istakao je gradonačelnik Petrović.

Predsjednik programskog odbora ETRAN-a Branko Dokić naglasio je da je ETRAN-ova konferencija najznačajniji naučni skup, u oblasti elektrotehnike, u regionu.

„Konferencija je nekad je bila jugoslovenska, a sada je prevashodno vezana za prostor Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Dakle, ovde su najeminentniji stručnjaci iz naših instituta i fakulteta, sa rezultatima koji nisu realizovani samo ovdje nego i  širom svijeta. Veoma je važno što su mnogi radovi, koji su predstavljeni danas, direktno vezani za elektrotehničku industriju u najširem smislu riječi“, dodao je Dokić.

Konferenciji je  prisustvovao  i Dejan Popović, profesor i inžinjer biomedicine, koji je govorio o istoriji ETRAN-a.

„Imao sam čast da nasledim profesora Rajka Tomovića, koji je 1905. osnovao ETAN, čija je skraćenica danas ETRAN, koji je najveće udruženje inžinjera elektrotehnike. Godišnji sastanci su počeli 1956. godine, a  do danas je održano preko 60 konferencija.“, naglasio je Popović.

(BN)