Naslovna Republika Srpska Ne prekrajati istoriju zbog Dodika, lažnog patriote!

Ne prekrajati istoriju zbog Dodika, lažnog patriote!

„Deveti januar 1992. godine smeta jer je nesporna istorijska činjenica da je Republika Srpska nastala prije početka građanskog rata u BiH. Smeta jer onda pada teza o navodnoj genocidnoj tvorevini.“

Ovo je izjavila Jelena Trivić poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da će podržati ideju da se Dan Republike Srpske, umjesto 9. januara, obilježava 15. februara, kad i Srbija slavi svoj Dan državnosti.

„Republika je nastala u miru kao odraz težnje naroda da ostane i opstane na ovim prostorima. U ratu, koji znamo kako je počeo i ko ga je započeo, a nije srpski narod, je odbranjena i sačuvana, Dejtonom potvrđena kao entitet sa značajnim nivoom državnosti“, navela je Trivićeva i dodala:

„Ne trebaju nam izjave o bilo kakvoj promjeni Dana Republike, ne treba nam i ne smijemo dozvoliti da nam bilo ko nameće nekakvu krizu identiteta.“

„To što Dodik ima krizu identiteta, od Antinog reformiste, preko socijaldemokrate, do ultra-nacionaliste, sada lažnog patriote, ne smije biti povod za bilo kakvo prekrajanje istorije, jer zaboravljanje 9.1.1992. godine bilo bi upravo to“, istakla je ona.

„Srećom, Dodik o tom ne odlučuje“, naglasila je Trivićeva.

(BN)