Naslovna Republika Srpska Nebojša Vukanović: „Pokoj duši vladiki Atanasiju“

Nebojša Vukanović: „Pokoj duši vladiki Atanasiju“

0

Večeras oko 19 časova stigla je tužna vijest da se upokojio vladika Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop Zahumsko-hercegovački i primorski. Vladika Atanasije liječio se u Opštoj bolnici u Trebinju od upale pluća i komplikacija uzrokovanih korona virusom.

Neka mu je pokoj duši, da Bog vladiki podari Carstvo nebesko. Vladika Atanasije došao je u Hercegovinu u ljeto 1992. godine, u najtežim danima Otadžbinskog rata i agresije Hrvatske vojske na Hercegovinu i Trebinje, kada su bili porušeni i popaljeni manastir Žitomislić, Zavala, Saborni hram u Mostaru, Prebilovci, a narod raseljen iz doline Neretve, Popova polja, Bobana, Trebinjske šume, okoline Nevesinja, Ljubinja, Stoca… Mnogo je svojim autoritetom, zalaganjem i upotnošću pomogao duhovnu i moralnu obnovu, posleratnu obnovu svetinja, ali i vojnu odbranu Hercegovine u najtežim danima rata, i ostavio je neizbrisiv trag u Hercegovini. Svi ćemo ga pamtiti kao velikog čovjeka britka uma, spremnog uvijek da otvoreno govori, kritikuje i ukaže na sve devijacije u društvu.

Bio je jedan od najobrazovanijih teologa, govorio je, pisao i prevodio sa više stranih jezika. Bio je tzv „justinovac“, učenik Svetog Justina Popovića, sa vladikom raško-prizrenskim Artemijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, i sudbina je htjela da sva trojuca za kratko vrijeme, u svega nekoliko mjeseci, preminu od korona virusa.

Jedini od preživjelih učenika Ave Justina je vladika bački Irinej Bulović.

Neka je pokoj duši vladiki Atanasiju, i svim ostalim žrtvama pošasti koja je zahvatila cijelo čovječanstvo

 

Nebojša Vukanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: