Naslovna Najnovije Nekadašnji ministri hodaju po šumi i čekaju funkcije

Nekadašnji ministri hodaju po šumi i čekaju funkcije

0

Nijedan od dosadašnjih članova Vlade Republike Srpske koji nisu ostali u ministarskim foteljama ili se skrasili na nekim drugim funkcijama nije zatražio tzv. bijeli hljeb, a razlog je što većina očekuje da će u narednom periodu dobiti funkcionerski angažman.

Od njih sedam koji su poslije primopredaje dužnosti ostali bez funkcije i bez angažmana, šest je imalo pravo na bijeli hljeb, ali nisu zatražili tu privilegiju, dok bivši ministar pravde Anton Kasipović nije imao to pravo, jer sa više od 66 godina ispunjava uslove za odlazak u starosnu penziju.

Iako se do posljednjeg trenutka borio da bude imenovan za generalnog sekretara Vlade RS, to mu nije pošlo za rukom, tako da će poslije skoro deceniju i po na funkciji ministra konačno otići „u mirovinu“.

Dosadašnji ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović spustiće se samo stepenicu niže i vratiti na mjesto pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu. Interesantno je da za vrijeme njegovog ministarskog mandata nije uopšte imenovan pomoćnik za taj resor, tako da je Milunović očigledno sebi čuvao tu funkciju.

Lukač: Plan mi je da odstrijelim nekog vepra

Bivša ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović spominje se kao novi generalni sekretar Vijeća naroda RS, jer je ta funkcija upražnjena nakon što je Jovana Čarkić izabrana za delegata u Klubu ostalih.

„Imala sam poziv nekih prijatelja iz Vijeća naroda RS u vezi te funkcije. U ovom trenutku sam se zahvalila na toj ponudi, jer imam neke druge planove, ali vidjećemo šta će biti“, rekla je Davidovićeva.

Pravi veo misterije obavio se oko imena bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Mediji su navodili da je kandidat za ministra bezbjednosti BiH, kao i za direktora „Puteva RS“, ali za ministra bezbjednosti zvanično je predložen lider DNS-a Nenad Nešić, a za v.d. direktora „Puteva RS“ imenovan funkcioner i poslanik Demosa Milan Dakić.

„Ne radim ništa. Evo upravo hodam po šumi, lov je moj dugogodišnji hobi i trenutno uživam u hobiju. Plan mi je da odstrijelim nekog vepra kapitalca“, kratko je rekao Lukač za CAPITAL, odgovarajući na pitanja gdje je, šta radi i kakvi su mu planovi.

Petričević: Obećano mi je da neću završiti na ulici

Bivši ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević kaže da trenutno provodi praznike kod kuće i da od najodgovornijih ljudi ima obećanje da će poslije praznika razgovarati o njegovom statusu i budućem angažmanu.

„Praznici polako prolaze i očekujem poziv na te razgovore. Zaista nije bilo govora ni o kakvim konkretnim pozicijama, ali sam dobio obećanja da neću završiti na ulici, jer je ocijenjeno da su protekle četiri godine s moje strane bile korektne i da će se naći neko rješenje za moj budući angažman“, kaže Petričević za CAPITAL.

Ističe da on lično nije opterećen visokim funkcijama i da to mogu da potvrde svi koji su imali priliku da ga upoznaju.

Donedavni ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević nije odgovarao na naše pozive i poruke. Ono što je interesantno u vezi njega je to da je na funkciju ministra došao sa mjesta direktora Agencije za informaciono društvo RS. Ta agencija je ugašena prije četiri godine, jer je njene nadležnosti i poslove preuzelo novoformirano ministarstvo na čije čelo je došao Rajčević. To praktično znači da je ukinuta funkcija na koju bi, da to nije urađeno, mogao da se vrati poslije isteka ministarskog mandata.

Prema tvrdnjama naših izvora, Rajčevićev budući angažman mogao bi da bude vezan za firmu „Prointer“.

„Rajčević nije krio bliskost sa Igorom Dodikom koji se dovodi u vezu sa „Prointerom“, tako da neće biti iznenađenje ako karijeru nastavi u toj firmi, odnosno na nekoj funkciji u „Infinity International Group“ u okviru koje posluje „Prointer“, kaže naš izvor.

Ni bivša ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić nije odgovarala na naše pozive. Iako je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić tokom pregovora o formiranju nove Vlade RS rekao da je Trivićeva kandidat US za ministra, ovoj stranci je pripala ministarska fotelja namijenjena pripadniku hrvatskog naroda i ona je ostala bez funkcije.

„Trivićeva bi trebala biti angažovana kao savjetnik lidera stranke i predsjednika Narodne skupštine RS dok se ne skrasi na nekoj rukovodećoj funkciji“, kaže naš izvor iz US.

Preselili u druge fotelje

Četiri bivša člana prve Viškovićeve Vlade ministarske funkcije su zamijenili drugim foteljama. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić preselili su se u poslaničke klupe u NSRS.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić skrasila se na funkciji predsjedavajuće Vijeća naroda RS, dok je ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić imenovan za v.d. direktora „Autoputeva RS“.

Njih petoro ostalo je u svojim foteljama, a to su ministarka finansija Zora Vidović, uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, energetike i rudarstva Petar Đokić, zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i evropskih integracija i međunarodne saradnje Zlatan Klokić.

(Capital   Foto: Capital)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube