20.7 C
Banja Luka

Nema izbora sudija iz Srpske u Ustavnom sudu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je jedini racionalan potez ne birati sudije iz Republike Srpske u Ustavni sud BiH, nedajući tako legitimitet tom Ustavnom sudu, koji djeluje, kako kaže, protiv nas, ionako, u svim pojedinačnim odlukama.

„Mi smo odlučili na taj način da ne popunimo Ustavni sud dok se ne donese, ako se ikad donese zakon o Ustavnom sudu, i da se biraju domaći državljani BiH u taj Sud.

„Čak smo predložili da tu trojicu sudija bira Parlamentarna skupština BiH, a da ostali izbor ostane na nivou kako je to do sada (parlamenti FBiH i Republike Srpske). Naravno muslimanskoj strukturi to ne pada na pamet. I to govori o njihovom nerazmijevanju procesa i govori i očekivanjima da će im stranci riješiti sve njihove probleme“, kazao je Dodik.

Naglašava da stranci nikada dobro nisu donijeli ovom prostoru ni Srbima, ni Bošnjacima ni Hrvatima.

„Mi možemo da tretiramo ta pitanja kao takva. Naša politika je razumljiva, mi nećemo predlagati ni izabrati sudije Ustavnog suda. Čujemo neke nakaradne ideje, koje mi očekujemo s radošću, da valjda visoki predstavnik, koji nije legalan, a da i jeste isto to ne bi mogao, da on imenuje dvojicu Srba iz Republike Srpske. Možda će imenovati Mladena Ivanića ili ne znam ni ja koga, ali to samo govori koliko je propao taj sistem, tako da ćemo mi ostati uporni o našim politikama koje zagovaramo“, kazao je Dodik.

Podsjetimo da od 1. januara Ustavni sud BiH ostaje bez sudija iz Republike Srpske. Sudija Miodrag Simović je ranije otišao u penziju i njegovo mjesto je ostalo upražnjeno, jer Republika Srpska nije htjela da izvrši izbor, a drugi sudija Zlatko Kneževič sada odlazi u privremenu penziju.

Ustavni sud BiH ima devet sudija po dvojicu iz sva tri konstitutivna naroda i troje stranih sudija.

Strane sudije bira Evropski sud za ljudska prava uz konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here