28.7 C
Banja Luka

Nema kazne za izborne krađe, građanima poslata poruka – džaba izlazite na izbore?!

Centralna izborna komisija BiH je nedavno saopštila da je od 4. maja, kada su raspisani posljednji opšti izbori, tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Prijave se odnose na zloupotrebe registracije birača mimo BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova i slično.

„Centralna izborna komisija utvrdi rezultate, utvrdi određene nepravilnosti, ali ono što je dalje na tužilaštvima, da procesuiraju i ispitaju sva moguća krivična djela koja su nastala u tom procesu, jednostavno izostane ili se razvlači godinama i bilo kakvi epilozi dođu prekasno“,  poručuje Ivana Korajlić iz nevladine organizacije Transparensi Internešenel.

Doboj je u javnosti prepoznat kao bastion izborne krađe, a u prilog tome govore i činjenice da je Boris Jerinić nakon ponovljenih lokalnih izbora, u februaru 2021. godine, kao kanidat za gradonačelnika dobio 15 hiljada glasova manje.

Šampion je svakako bila Sanja Vulić sa 17 hiljada glasova manje. Analitičari kažu da u tome i jeste problem, što za izbornu krađu ne odgovaraju nalogodavci, već samo izvršioci.

„Kombinacija prethodnih sistema vrijednosti, kombinacija ponašanja u društveno – političkom životu sa novim demokratskim tekovinama, e to imamo danas. A to je da su predstavnici političkih stranaka duboko involvirani u sve pore društveno – političkog života, i u Centralnu izbornu komisiju, i sud i u pravosuđe, i u sve ostalo“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

 Analitičari objašnjavaju da do promjena mora doći, ali da je Bosna i Hercegovina trenutno u začaranom krugu.

„Sve potiče od politike. Građani gledaju da pobjegnu od svega, jer su razočarani i imaju toliko propuštenih prilika. Ali da bi došlo do promjena, mora da se krene od političkih promjena. Političke promjene su preduslov svih ostalih, i pravosudnih. Ali ne možete očekivati od političara koji su tu po 20, 30 godina da to urade. Građani opet nekako moraju sami da nađu način da dovedu do promjena, da bi došli do sveobuhvatnih promjena, koje će kasnije biti u njihovu korist“, poručuje politički analitičar Mišel Zubenica.

Ali građani su izgubili povjerenje u izborni sistem u BiH i svaku nadu da do promjena može doći, saglasni su analitičari.

„Jednostavno im je poslana poruka da je besmisleno da izlaze na izbore, jer će njihov glas ionako biti falsifikovan i određen na način kako to politički akteri odluče. Tako da vjerujem da je sve ovo ohrabrilo dobar dio građana u daljoj izbornoj apstinenciji.“, kaže Tanja Topić.

Održavanje posljednjih opštih izbora u BiH obilježila je do sada najmasovnija izborna krađa, priznanja su i zvaničnih institucija.

Prema informacijama dostupnim javnosti, u Tužilaštvu BiH i Okružnom tužilaštvu u Banjaluci nalazi se 176 krivičnih prijava za izborne prevare, koje je podnijela opozicija u RS.

S obzirom na prethodna iskustva i odugovlačenje u radu, izricanje presuda bi se moglo očekivati pred naredne lokalne izbore.

(BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here