Naslovna Najnovije Nema ništa od drugostepene odluke

Nema ništa od drugostepene odluke

0

Član VSTS-a Mahmut Švraka neće biti član Drugostepene komisije koja će razmatrati žalbu Gordane Tadić u disciplinskom postupku protiv glavne državne tužiteljke, saznaje Istraga.

Iako ga je ranije imenovao u Drugostepenu disciplinsku komisiju, predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija je odlučio da, zbog disciplinskih prijava podnesenih protiv njega, Mahmut Švraka ne može biti član Komisije koja će odlučivati po žalbi.

Prema važećim propisima, u Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a moraju biti dva tužioca i jedan sudija. Za razliku od Prvostepene, svi članovi Drugostepene komisije moraju biti i članovi VSTS-a.

S obzirom na to da potpredsjednica VSTS-a i državna tužiteljica Biljana Simeunović, zbog sukoba interesa (dolazi iz Tužilaštva BiH), ne može odlučivati u konkretnom slučaju, broj onih koji bi mogli biti članovi Drugostepene komisije je znatno smanjen.

Tužiteljica i članica VSTS-a Berina Alihodžić već je odlučivala u prvom stepenu, dok je Željka Radović, predstavnica okružnih tužilaštava iz RS u VSTS-u, u sukobu interesa jer joj je kćerka zaposlena u Tužilaštvu BiH.. Upravo je zbog toga, predsjednik VSTS-a imenovao Drugostepenu komisiju u kojoj su bili tužioci Mahmut Švraka, Slavo Lakić i sudija Mustafa Šabić.

No, nakon što su UDT-u dostavljene prijave protiv Švrake, predsjednik VSTS-a je odlučio da ga razriješi. Sada se, međutim, pojavljuje novi problem.

U VSTS-u nema više tužilaca koji bi mogli biti članoci Drugostepene komisije pa će, vjerovatno, drugostepeni postupak biti prolongiran do daljnjeg.

Prema informacijama Istrage, kao jedna od mogućnosti pojavljuje se imenovanje Sanina Bogunića za člana Drugostepene komisije. Bogunić je nedavno izabran za člana VSTS-a u ime kantonalnih tužilaca u Federaciji, a na dužnost stupa tek u septembru.

Podsjećamo, krajem jula ove godine Prvostepena disciplinska komisija je razriješila Gordanu Tadić dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Ona je, potom, uložila žalbu Drugostepenoj komisiji koja još uvijek nije popunjena.

(Istraga.ba)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube