Naslovna Najnovije „Nemaju dva metka da ispale“ Milanović tvrdi da je HVO spasao BiH...

„Nemaju dva metka da ispale“ Milanović tvrdi da je HVO spasao BiH i da opasnosti od rata nema

0

Opasnosti od rata nema; BiH nema dva metka da ispali, ali ima opasnost od nastavka bijede, ocijenio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon govora na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu.

Dodao je kako se Njemačka ili Švedska nemaju šta petljati u situaciju Hrvata u BiH. Dotakao se i dogovora oko Izbornog zakona u BiH.

– Izgledi za dogovor su manji. S tim oni računaju. na iscrpljivanje i laži. Kad u kompas uđe odredba konstruktivnih naroda, onda zavlada očaj. U Sarajevu ne žele uništiti Hrvate, žele pokrasti Hrvate. Ali onda je pitanje šta tu radimo. Idem u Mostar za nekoliko dana, neće biti postrojavanja, ali je godišnjica osnivanja HVO. To je HVO koji je spasao BiH – tvrdi Milanović.

Podjetio je da je to “onaj HVO zbog kojeg je Alija Izetbegović dobio jedan od najviših ordena iz ruku Franje Tuđmana”.

– Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac, ako je išla da dijeli BiH. Hrvatska je bila u misiji spasavanja sebe i BiH; drsko je i pokvareno s tim se igrati i rugati. Uloga Hrvatske u BiH bila je vitalna za BiH. Ne bi opstala da nije bilo Hrvatske vojske! Nikakvo NATO bombardovanje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskih oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjuluku – kategoričan je bio hrvatski predsjednik, a prenosi vecernji.hr.

Hrvatsko-američki forum organizovan je povodom 30. godišnjice američkog priznanja Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Održava se tokom danas i sutra.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube