Naslovna Najnovije Neobična tužba: Direktor tuži bivše radnike Kosmosa

Neobična tužba: Direktor tuži bivše radnike Kosmosa

– Direktor banjalučkog „Kosmosa“ Dušan Vještica podnio je nesvakidašnju tužbu protiv bivših radnika tog preduzeća, koje je prethodno nezakonito otpustio i kojima su zbog toga isplaćene otpremnine.

Kako otkriva portal Capital, Vještica je radnike optužio da su se neosnovano obogatili kada su, prije nekoliko godina, „podigli“ otpremine, jer su sudovi presudili da se vrate na posao i da im se isplate plate.

Nezakonite odluke o otkazima potpisao je upravo Vještica koji sada tužbama pokušava da popravi svoje greške.

Radnici poručuju da će vratiti otpremnine, ali tek kada ih direktor vrati na posao.

„Naravno da ćemo vratiti otpremine, ali tek kada budemo vraćeni na posao. Međutim, Vještica to nema u planu. Sudska rješenja koja ga na to obavezuju ignoriše ili stalno ulaže žalbe kako bi sve prolongirao“, kazao je jedan od radnika sa izvršnom presudom koja se ne sprovodi duže od godinu.

U tužbi protiv radnika, koja je u posjedu portala Capital, navodi se kako je zaposleni imao pravo na otpremninu, ali da je ona isplaćena na osnovu rješenja o otkazu koje je sudskim presudama poništeno kao nezakonito.

„Imajući u vidu da je sudskim odlukama prestalo da postoji rješenje kojim je utvrđeno pravo na otpremninu, isplatom otpremnine došlo je do neosnovanog bogaćenja tuženog na račun tužioca“, navedeno je u tužbi.

Iako tužbom priznaje da je donio nezakonito rješenje, koje je poništeno, Vještica u pisanom odgovoru CAPITAL-u kaže kako je to teška konstatacija.

„Na zaštitu svojih prava u postupku imaju obje strane, pa s tim u vezi na isti način kako zaposleni imaju pravo na zaštitu svojih prava, tako i privredno društvo ima pravo, a organi upravljanja Društva i pravo i obavezu da zaštite prava privrednog društva. Vjerujemo da vam je potpuno jasno da radnici kojima je isplaćena otpremnina po osnovu odluka o prestanku radnog odnosa, koje su presudama suda poništene i radnicima dosuđene naknade plata, nemaju pravo da zadrže i ranije isplaćene otpremnine i naplate od „Kosmosa“ naknade plata, jer se ove dvije stvari međusobno isključuju“, kaže Vještica.

(BN/Capital)