Naslovna Najnovije Neodgovorna politika: Vlast Srpske dijeli radnike

Neodgovorna politika: Vlast Srpske dijeli radnike

0

Nakon Milorada Dodika i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je povećanje plata i penzija u Republici Srpskoj. Međutim, Višković ne želi da objelodani konkretne iznose, dok ne budu završeni razgovori sa socijalnim partnerima.

– Povećanja zarada radnika u javnom sektoru i penzija u Republici Srpskoj će biti, rekao je Višković.

On je odbio da kaže koliko će to povećanje iznositi, navodeći da će o tačnim iznosima u javnost izaći tek nakon razgovora sa odgovarajućim udruženjima, prije svega Udruženjem penzionera Republike Srpske.

Kada su u pitanju plate radnika u privatnom sektoru, Višković je rekao da bi bilo korektno da poslodavci radnicima povećaju zarade.

Predstavnici poslovne zajednice kažu da bi bilo bolje da država pomogne svima, zbog čega očekuju da nadležni nađu način kako da obećanih 40 miliona maraka stigne i do radnika u privatnom sektoru.

Ekonomisti kažu da samo povećanje penzija i plata nije sporno, međutim imamo situaciju da se najavljuje povećanje radnicima u javnom sektoru bez razdvajanja onih koji zaista rade i zaslužuju povećanje, od onih koji se nedovoljno zalažu, a godinama opstaju na svojim radnim mjestima.

Struka takođe upozorava i da se povećanja plata i penzija najavljuju zbog povećanog prihoda od PDV-a s početka godine, iako je pitanje da li će rast ubiranja prihoda od ovog poreza biti nastavljen i u narednim mjesecima.

To je neodgovorno, smatraju ekonomisti, posebno u vremenu kada se mnoge države spremaju za recesiju.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube