Naslovna Najnovije Nešiću potreban prevodilac: Evo koliko će koštati

Nešiću potreban prevodilac: Evo koliko će koštati

0

Ministarstvo bezbjednosti BiH planira u ovoj godini da traži čak 180.000 KM bez PDV-a za pružanje usluga prevođenja, ali nije poznato za koje jezike im trebaju tumači.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, na čijem se čelu nalazi Nenad Nešić (DNS), ovih dana je raspisao javni poziv za pružanje usluga prevođenja, a rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 23. februara.

Za ove usluge ministarstvo planira izdvojiti iz budžeta 180.000 KM bez PDV-a za ovu godinu.

Iako se u tenderu ne navode dodatne informacije o tome za koje jezike im trebaju prevodioci, niti drugi detalji, može se pretpostaviti da ih, između ostalog, tumači stranih jezika trebaju i za azilante koji borave u BiH.

Naime, prema Zakonu o azilu BiH, Ministarstvo bezbjednosti ima obavezu da svim strancima koji traže namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, tražiteljima azila, izbjeglicama, strancima pod supsidijarnom i privremenom zaštitom osiguranika prevodioca, jer imaju pravo da budu informisani na jeziku koji razumiju.

Ministarstvo u ovoj godini planira da potroši dodatnih 35.534 KM bez PDV-a za servis svojih službenih vozila, a ugovor za te usluge je zaključen sa preduzećem „Total trejd“ iz Doboja.

Iz ovoga je vidljivo da će troškovi održavanja službenih vozila u ovoj godini biti veći za 10.000 KM u odnosu na 2022.

Kako je ranije objavljeno u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH, Ministarstvo bezbjednosti je u 2022. godini za materijal i usluge popravaka i održavanja vozila iskeširalo 25.856 KM.

Nešićevo ministarstvo posjeduje osam službenih limuzina, kao i 16 specijalizovanih vozila.

(Srpska info) Foto: Cropix

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: