Naslovna Najnovije Nesigurnost i populizam: Dodik prijeti, a tužilaštvo ćuti

Nesigurnost i populizam: Dodik prijeti, a tužilaštvo ćuti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je teške optužbe na račun političkog analitičara Tanje Topić. On je Topićevu javno nazvao dokazanim agentom njemačkog BND-a i kvislingom. Za Dodika je postalo ustaljena praksa da se bavi neistomišljenicima, među kojima su najčešće medijski radnici.

Verbalni napad i optužbe upućene analitičarki Tanji Topić nisu ništa novo kada je u pitanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Još u periodu kada je obavljao funkciju predsjednika Vlade RS i predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik se nije ustručavao da iznosi javne optužbe i prijetnje. Najčešće su na udaru bili medijski radnici. Išlo se čak do toga da je pojedinim novinarima bio zabranjen ulaz u institucije Republike Srpske. Strani obavještajci, čini se da su Dodikove omiljene kvalifikacije. Ostaće upamćena Dodikova priča o „40 britanskih špijuna“ u Republici Srpskoj, u koje je svrstao i urednike BN televizije.
Od svoje retorike, Dodik ne odustaje ni na funkciji člana Predsjedništva BiH.

– Ja razumijem da se neko ne slaže sa onim što kaže Tanja Topić ili neko drugi, ili ja, ali ako tu ima nešto pogrešno, onda taj neko treba da ukaže šta je to pogrešno i onda da da pravu informaciju. Na taj način će spriječiti da se šire te pogrešne informacije, ako već smatraju da su pogrešne. A uvredama, prozivanjima mogu samo da izazovu gore – rekla je Ljiljana Smiljanić, generalni sekretar Kluba novinara Banjaluka.

Bivši ministar finansija u Vladi Republike Srpske Svetlana Cenić kaže da je dobro upoznata sa Dodikovim javnim nastupima.  Navodi da je zbog analiza i izjava o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, često bila tema Dodikovih komentara. Cenićeva ocjenjuje da Dodik na ovaj način pokazuje svoju nesigurnost i populizam.

– Neko ko je u politici toliko dugo, ne zna da kaže koliki je javni dug, a zna šta mu komšija radi. Zato sam ja i rekla da je on šef „KOS-a“ –  odnosno „komšijske obavještajne službe“. Stigne čovjek sve, i da prati komšiluk i da dijeli etikete špijuna. I na kraju, treba još jednom da nauči, špijuni su oni koji se infiltriraju u neprijateljske redove i tu izvještavaju. Bolje bi mu bilo da se malo okrene oko sebe i tu traži špijune – rekla je Cenićeva.

Iz nevladinih organizacija ističu da se ovakve i slične izjave Milorada Dodika ni u kom slučaju ne mogu smatrati ispadima, jer se dešavaju sve češće. Kažu da Dodik i te kako zna šta, kako i kome govori.

– Ovdje nemamo nikakve argumente, nikakve dokaze koji govore u prilog njegove tvrdnje. On je to izrekao „mrtav-`ladan“, bez ikakvih činjenica koji potvrđuju njegove navode i jednostavno to će tako proći, jer smo bar navikli da to tako prolazi. Mislim da se polako puni čaša i da će „jedna kap preliti čašu“ i da ćemo doći u situaciju da najviši državni funkcioneri odgovaraju za stvari koje izreknu u javnosti- rekao je Dragan Todorović iz Centra za ljudska prava Banjaluka.

Nebrojeno puta do sada, Milorad Dodik je pozivao na kulturu dijaloga i tvrdio da se mora uspostaviti red da oni koji iznose javne optužbe i tvrdnje, to moraju i dokazati. Međutim, on prvi to nije poštovao, ocjenjuju naši sagovornici.
Ne zaboravljaju se njegovi nastupi u Narodnoj skupštini RS, kada bi se, često teškim uvredama i optužbama suočavao sa predstavnicima opozicije. Prijetio je i radnicima širom Republike Srpske, tokom svojih izbornih obraćanja, navode u nevladinom sektoru.

– Tu i imate osnov za krivično gonjenje. Tužilaštva nisu htjela da postupaju u ovakvim situacijama, prije svega jer se radi o vrlo moćnoj osobi koja obavlja najviše funkcije u državi i zbog toga više niko od institucija ne želi da se zamjera nekome takvom jer ne želi da trpi posljedice – rekla je Ivana Korajlić iz „Transparensi internešnel BiH“.

Povodom javnih optužbi na račun Tanje Topić oglasile su se brojne međunarodne organizacije. Upozoravaju da je Dodikova izjava, u kojoj se čak pominje i porodica Topićeve, uvredljiv i mizogin politički i klevetnički pritisak.

(BN)