Naslovna Najnovije Nestalo gradilište koje su otvorili Dodik i Stanivuković (VIDEO)

Nestalo gradilište koje su otvorili Dodik i Stanivuković (VIDEO)

0

BANJALUKA  –  Početak izgradnje mosta u naselju Česma u Banjaluci je grandiozno ozvaničen početkom novembra uz prisustvo aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika, tada srpskog člana Predsjedništva BiH i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, ali radovi na terenu još nisu počeli, saznaje CAPITAL.

Pored ovog, projekat muče i drugi problemi kao što su neriješeni imovinsko – pravni odnosi te pitanje finansiranja, što za sobom povlači pitanje kada će projekat biti završen.

Mjesec dana nakon što su Dodik i Stanivuković ozvaničili početak, gradnja još nije počela
Izgradnju mosta zajednički realizuju javno preduzeće „Putevi RS“ i Grad Banjaluka, ali ni jedni ni drugi nisu mogli precizirati kakva je situacija na terenu.

Naime, iz Gradske uprave Banjaluka su za CAPITAL poručili da javno preduzeće „Putevi RS“ „nadzire projekat, pa samim tim i početak i dinamiku radova“.

Međutim, sasvim drugačije informacije stižu iz „Puteva RS“.

Iz ovog preduzeća su poručili za CAPITAL da njima kao finansijskoj instituciji zaduženoj za finansiranje ovog projekta „još nije dostavljen prvi izvještaj o izvedenim radovima na terenu“.

„Sam tok izgradnje i dinamiku radova na terenu vrši nadzor odnosno preduzeće ”Radis” Istočno Sarajevo, koje je izabrao Grad Banjaluka. Stoga se za pitanje dinamike radova na terenu trebate obratiti preduzeću koje vrši nadzor, odnosno Gradu Banjaluka“, kazali su u „Putevima RS“.

Informacije koje stižu iz firme „Radis“ pokazuju da sama izgradnja mosta još nije ni počela.

„Uvođenje izvođača u radove je odgođeno za 15. decembar i tek od tog datuma počinje teći rok za izgradnju koji je 36 mjeseci“, potvrdili su za CAPITAL iz firme „Radis“.

Objasnili su da su u prethodnom periodu obavljane pripreme kako bi se na ovoj lokaciji moglo graditi.

„Uz eksproprisani dio zemlje ne postoji veliki manevarski prostor za smještanje gradilišta, pa se izvođač radova zajedno sa investitorima bavio tom problematikom. Izvođači su morali obići teren i vidjeti koliko im gradilište treba, pošto je to sve privatna zemlja. Grad Banjaluka je morao naći vlasnike, pošto se radi o privatnoj zemlji i sa njima sklopiti ugovor o iznajmljivanju parcela na određeni period. To su sve neki koraci koje prethode građenju, tako da tek sredinom decembra počinje gradanja“, naveli su u ovoj firmi.

Lokacija na kojoj treba biti izgrađen novi most u Česmi
FOTO: Capital

 

Imovinsko – pravni odnosi riješeni samo za most, ali ne i za pristupne saobraćajnice
Dodatni problem je što bi mještani Česme nakon višegodišnjeg čekanja mogli dobiti novi prelaz preko rijeke Vrbas, vrijedan milione maraka, ali koji po svemu sudeći neće moći koristiti, jer nisu riješeni svi imovinsko pravni odnosi za realizaciju ovog projekta.

Upućeni u ovu temu poručuju da je plan nadležnih, da se krene sa izgradnjom onih dijelova mosta koji se mogu graditi, a da se imovinsko – pravni poslovi za izgradnju pristupnih saobraćajnica rješavaju paralelno.

Problem je što niko, ne može garantovati da će sve prepreke biti riješene na vrijeme, pogotovo ako se uzme u obzir da ti procesi mogu trajati godinama.

Tako bi se moglo dogoditi da mještani Česme dobiju most koji neće moći koristiti, jer se neće moći izgraditi saobraćajnice koje vode do njega.

Prema raspoloživim informacijama izgradnja mosta u Česmi je podijeljena u dvije faze, a iz Gradske uprave Banjaluka su za CAPITAL potvrdili da je samo za prvu sve spremno – riješeni su imovinsko pravni odnosi i obezbijeđena građevinska dozvola. Ostalo je u radu.

U Gradskoj upravi Banjaluka su objasnili da prva faza projekta predviđa izgradnju samog mosta koji će biti predviđen za saobraćaj vozila, bicikala te pješaka.

„Radovi koji su obuhvaćeni ugovorom potpisanim sa izvođačem, obuhvataju samo radove u prvoj fazi, za izgradnju mostovske konstrukcije, gdje su i riješeni imovinsko-pravni odnosi“, rekli su u Gradskoj upravi uz napomenu da je samo za tu prvu fazu realizacije dobijena građevinska dozvola.

Druga faza projekta podrazumijeva izgradnju pristupnih saobraćajnica što predviđa rekonstrukciju Ulice Braće Pišteljić i Pilanske ulice, sa jedne strane rijeke Vrbas kao i izgradnju spoja sa Ulicom Petra Velikog na strani naselja Česma. Izgradnja saobraćajnice obuhvata i izgradnju infrastrukture.

Za taj dio posla još nisu riješeni svi imovinsko pravni odnosi, potvrdili su u Gradskoj upravi.

„Za izgradnju druge faze u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te se postupak potpune eksproprijacije, a u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, vodi pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko pravne poslove“, rekli su Gradskoj upravi Banjaluka, ali nisu precizirali kada bi taj proces mogao biti okončan niti koliko će biti izdvojeno za te namjene.

Iz „Puteva RS“ poručuju da je ovaj dio posla u rukama Grada Banjaluka.

„Na osnovu dijela riješenih imovinsko-pravnih odnosa dobijena je parcijalna građevisnka dozvola, na osnovu koje se izvode radovi. Za dalji tok rješavanja imovinsko-pravnih poslova trebate se obratiti Gradu Banjaluka“, kazali su u „Putevima RS“.

Most u Česmi tabla
FOTO: SRNA

Sporazum reguliše podjelu poslova
Za izgradnju mosta u naselju Česma Grad Banjaluka i javno preduzeće „Putevi RS“, su potpisali sporazum koji definiše koje su obaveze svake strane u ovom projektu.

„Cilj sporazuma je koordinisano djelovanje sporazumnih strana na izvršenju svih aktivnosti i radova potrebnih za realizaciju projekta. Po pomenutom sporazumu, Grad Banjaluka je bio dužan pribaviti potrebnu tehničku dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose i završiti sve potrebne procedure za dobijanje građevinske dozvole. Javno preduzeće „Putevi RS“ se obavezalo da će obezbijediti sredstva za izgradnju i sprovesti javnu nabavku za odabir izvođača i putem projekt menadžera pratiti realizaciju projekta“ , objasnili su u Gradskoj upravi.

 

Novca ima samo za most
Nisu samo neriješeni imovinsko – pravni odnosi problematični.

Izgradnja mosta u naselju Česma je ozvaničena 5. novembra, a početku radova su prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kako su mediji prenijeli tom prilikom je vršilac dužnosti direktora “Puteva RS” Davor Kostrešević uveo izvođača u radove.

Isto tako, tom prilikom je rečeno da vrijednosti radova iznosi 6,6 miliona KM, i da je rok za njihovo izvođenje je 36 mjeseci.

Izvođač radova je grupa ponuđača koju čine “Mrkonjić putevi” iz Mrkonjić Grada, “Struktura” iz Jajca i “MG Mind”, takođe iz Mrkonjić Grad.

Ono što tom prilikom nije rečeno je da ugovoreni radovi podrazumjevaju samo izgradnju novog mosta (konstrukcija) te regulaciju korita rijeke Vrbas na tom dijelu.

Tim sredstvima nije obuhvaćena izgradnja pristupnih saobraćajnica, tako da se postavlja pitanje ko će taj dio novca izdvojiti i kada će se one moći izgraditi s obzirom na to da se Grad Banjaluka još bori sa rješavanjem imovinsko pravnih odnosa za taj dio projekta.

 

CAPITAL: Vesna Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: