Naslovna Svijet Netanjahu najavio udarce Hamasu, Šolc upozorava

Netanjahu najavio udarce Hamasu, Šolc upozorava

0

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 199. dan. Kako bi povećao pritisak da oslobodi izraelske taoce koje Hamas drži u Gazi, premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će Hamasu uskoro zadati bolne udarce.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je u izraelskim napadima od početka sukoba stradalo 34.097 Palestinaca. Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Netanjahua na rizik od eskalacije sukoba u regionu.

Pronađena je masovna grobnica u kompleksu Naser u Kan Junisu iz koje je zasad izvučeno 50 tijela, saopštile su palestinske hitne službe u Gazi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, takođe, prijavilo je da se broj ubijenih Palestinaca u izraleskim napadima od početka sukoba povećao na 34.097, a broj povrijeđenih na 76.980.

Vođa političkog biroa Hamasa Ismail Hanije, istovremeno, pozvao je bliskoistočne i evropske zemlje da zaustave mogući izraelski napad na grad Rafa na jugu Gaze, upozorivši da bi mogao da dovede do masakra nad palestinskim stanovništvom, prenosi RTS.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, u međuvremenu, pozvao je iranske oružane snage da „uče neprijateljske taktike“, istakavši da je Iran pokazao svoju moć tokom napada na Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je, pak, da će Hamasu uskoro zadati dodatne i bolne udarce kako bi povećao pritisak da oslobodi izraelske taoce koje drži u Gazi.

Nakon medijskih izvještaja da će SAD uvesti sankcije izraelskom bataljonu Necah Jehuda zbog navodnog kršenja prava na Zapadnoj obali, Netanjahu je rekao da će se „svim snagama“ boriti protiv tih mjera, dok je IDF rekao da zasad nije upoznat sa američkim planovima.

Za to vrijeme, Izrael je podigao je optužnicu protiv sestre vođe militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, koja je u pritvoru od 1. aprila, zbog „podsticanja i pokazivanja solidarnosti sa terorističkom grupom“.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: