22.7 C
Banja Luka

Ni traga ni glasa od Kineza koji je pobjegao iz trebinjskog zatvora

TREBINJE – Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, govoreći o bjekstvima pritvorenika iz trebinjskog zatvora i Osnovnog suda u Banjaluci, rekao je danas da su već pokrenuti odgovarajući postupci protiv pomoćnika službe obezbjeđenja i pritvora, kao i prema rukovodiocima ustanova gdje su se ovakvi incidenti dešavali.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, on nije precizirao koje su osobe i na koji način sankcionisane u slučaju bjekstva kineskog državljanina Teng Qileia iz zatvora u Trebinju.

„Nakon vanrednog inspekcijskog nadzora utvrđen je niz propusta u lancu odgovornosti. Izvršena je interna istraga i izvršen uvid u video nadzor. Ovi snimci neće biti pušteni u javnost iz operativnih razloga“, rekao je ministar Bukejlović o slučaju iz Trebinja.

Da je direktor trebinjskog zatvora vrlo skromnih verbalnih i inih kapaciteta vjerovatno su procijenili u Ministarstvu pravde, pa su ga u prethodnom periodu maksimalno zaštitili od izlaganja javnosti.

Poslije izjave ATV-u da se zatvorenik „bukvalno popeo uz go zid na krov zgrade i skočio sa ogromne visine“ ovaj rukovodilac više se nije pojavljivao u medijima.

Ni policija Republike Srpske nema novih saznanja o tome gdje bi se ovaj bjegunac mogao nalaziti.

Nakon pitanja poslanika Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Đorđa Vučinića da li imaju informacije u vezi sa potragom za odbjeglim kineskim državljaninom, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan je rekao da nemaju novih saznanja.

„Pripadnici MUP-a i prije svega nadležne policijske uprave i dalje tragaju za ovim licem i, naravno, sad smo aktivirali sve policijske snage kroz potražnu djelatnost. Nemamo nekih posebnih informacija gdje bi se mogao nalaziti. Čim ih budemo imali u tom smislu ćemo, kroz potražnu djelatnost, i reagovati u smislu traženja kod drugog organa ili raspisivanja potjernice“, rekao je ministar Karan.

Kada će Karan podnijeti ostavku?

Poslanica PDP-a Mirna Savić Banjac upitala je kada će Karan podnijeti ostavku i podsjetila na još jedno bjekstvo osuđenika iz banjalučkog Osnovnog suda i to gradskim ulicama koje su pokrivene kamerama.

„Kada se stvore uslovi, kada ja budem mislio, kada moje ministarstvo bude mislilo, kad opšta javnost bude mislila, kad NSRS bude mislila, kada građani budu mislili da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne radi kako treba, ja ću dati ostavku“, odgovorio je Karan.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here