16.9 C
Banja Luka

„Nikad nikog nisam zaposlio preko Socijalističke partije“ Blaško Kaurin, v.d. direktora „Šuma RS“ odgovara na NEZGODNA PITANJA

Blaško Kaurin, kadar Đokićeve Socijalističke partije  iz Mrkonjić Grada, imenovan je  na poziciju vršioca dužnosti direktora JŠP „Šume Republike Srpske“ u nimalo sretnom trenutku. Već prvog radnog dana u kabinetu dočekali su sindikalci, koji su prijetili štrajkom.

Dočekala ga je i skoro prazna kasa i neprodati trupci, koji se gomilaju na zalihama.

Ipak, ovaj ekonomista, sa završenim privatnim fakultetom i  bivši direktor APIF-a, tvrdi da u “Šumama Republike Srpske” nema problema.

Evo kako je Kaurin odgovorio na nezgodna pitanja Srpskainfo.

Neki poznavaoci prilika tvrde da ste vi postali direktor “Šuma RS” jer nijedan inženjer šumarstva nije htio na ovu funkciju, pošto zna šta ga čeka. Šta vi kažete na to?

– Ja ne bih komentarisao da li je nekim šumarskim inženjerima ponuđena ova funkcija i da li su oni to odbili. Svi koji rade u preduzeću i ja koji sam na čelu preduzeća, treba da budemo odgovorni i savjesni u radu.

Te probleme koje vi navodite, ja ne vidim. Nema problema u „Šumama RS“. Ja kao generalni direktor se trudim da domaćinski upravljam onim što preduzeće ima. Kad je u pitanju plasman sortimenata,  i to ide, mada bi moglo i bolje. Uvijek smo imali sortimenata na lagerima, samo se sad priča o tome, a nekad se ćutalo.

Kad su u pitanju radnici, u svakom velikom preduzeću sa mnogo zaposlenih ima i problema, ali se oni riješe.

Sredinom maja, dakle odmah nakon praznika,  vas čeka novo suočavanje sa sindikalcima. Radnici su već odavno nezadovoljni platama, koje u pojedinim organizacionim jedinicama kasne. Imate li rješenje za ovu situaciju? Smatrate li da je u redu da većina radnika radi za minimalac, a da pojedini inženjeri primaju plate samo 100 do 200 KM veće od minimalne?

Prosječne plate u „Šumama RS“ su oko 1.200 KM. Kako ću riješiti razgovor sa sindikalcima? Pa lako. I oni su ljudi. U Statutu preduzeća ima član u kojem piše da i oni moraju da vode brigu o preduzeću. Smatram da su oni razumni ljudi, da ćemo sjesti i porazgovarati o njihovim zahtjevima. Ja sam za radnike, ali  shodno mogućnostima preduzeća i shodno dogovorima.  Preduzeće je uspjelo iz svog poslovanja da nekako pokrije povećanje minimalca.

Ali veliki broj radnika radi za minimalac, i veliki je broj onih koji imaju tek nešto malo više od minimalca. Smatrate li da je to u redu? Ima li načina da se plate povećaju?

Ne mogu konkretno odgovoriti na to pitanje, očekujem saradnju sa sindikatima. Ništa ne krijem, otvoreno s njima razgovaram, pozvao sam ih da učestvuju u mojim analizama, dakle ništa ne skrivam, tu sam da zajedno vidimo šta možemo, a šta ne možemo.

Pa šta ćete im reći kada dođu nakon praznika?

Ne mogu još da dam odgovor na to vaše pitanje, nisu gotove analize, koje radim zajedno sa svojim stručnim timom. Preduzeće ima 32 radne jedinice, potrebno je upoznati se stanjem u njima. Šta god da kažem sindikalcima, nadam se da ću naići na njihovo razumijevanje, jer oni su ljudi koji godinama rade u „Šumama Srpske“ i uvijek su radili na korist i radnicima i preduzeću.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here