Naslovna Izdvajamo “Niko vam ne smije dati pravo da uništite ERS i Srpsku”

“Niko vam ne smije dati pravo da uništite ERS i Srpsku”

Milorad Dodik i Luka petrovic pod platanima u Trebinju

Konfederacija sindikata Republike Srpske iznijela teške optužbe na račun generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića ubog uništavanja energetskog sistema Republike Srpske, posebno RiTE Gacko. Pored funkcije generalnog direktora ERS Luka Petrović obavlja i funkciju generalnog sekretara vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Konfederacija sindikata Republike Srpske otvorenim pismom upozoravaju javnost i institucije Republike Srpske na ozbiljnost problema u kome se nalazi ZP “Rudnik i Termoelektrana Gacko” a.d., Gacko i zabrinutosti radnika za egzistenciju radnih mjesta koja je ugrožena maćehinskim odnosom od strane Uprave MH ERS i generalnog direktora Luke Petrovića.

U pismu podsjećaju da je 11. februara ove godine Uprava RiTE Gacko obavijestila Upravu MH ERS i Vladu RS o alarmantnoj situaciji koja će da dovede do obustave rada RiTE Gacko a prevashodno iz razloga ne naplaćenih potraživanja od MH ERS za isporučenu električnu energiju.

“Кako bi smo demantovali tvrdnju iz MH ERS da smo iznijeli netačne podatke da je u periodu jun 2019 g. – 31.12.2020 godine Uprava MH ERS Rudniku i Termoelektrani Gacko uplatila manje oko 40.000.000 КM od fakturisane vrijednosti za isporučenu električnu energiju, obavještavamo vas da je u junu 2019 godine nakon kapitalnog remonta RiTE Gacko imalo obavezu prema MH ERS po osnovu avansno preuzetih novčanih sredstava u iznosu od 12.728.887,44 КM a ne naplaćeno potraživanje RiTE Gacko za isporučenu električnu energiju od MH ERS na dan 31.12.2020 godine iznosilo je 26.933.866,17 КM”, navode sindikalci u pismu.

Oni pozivaju Luku Petrovića, generalnog direktora MH ERS-a, da date cifre može sabrati i bez digitrona i konstatovati da su za 18 mjeseci RiTE Gacko isplatili manje 39.652.753,61 КM, ali, kako navode, niste uspjeli da ugasite ovo preduzeće već je ono uspjelo da preživi i isplati sve obaveze prema zaposlenima, prema državi i da održi proizvodnju.

“Žalosno je da generalni direktor na sastancima na najvišem nivou tvrdi da RiTE Gacko treba stati, ali neka javnost zna za šta se vi zalažete i šta su vam namjere. Te namjere provodite i kroz načine da nam niste nabavili gume za rudarsku mehanizaciju čiju ste nabavku izdvojili pod svoju ingerenciju, a mi vas pitamo jeli znate koliku ste štetu time nanijeli Rudniku u Gacku.

Niste izmjestili ni rijeku Mušnicu vjerovatno iz istog razloga kako za godinu dana ne bi smo imali gdje kopati rudu vi ovakvim svojim potezima navodite nas na sumnju da radite za neki strani lobi kome je cilj da preko urušavanja RiTE Gacko, urušite i Elektroprivredu RS a samim time i Republiku Srpsku”, stoji u otvorenom pismu.

Dalje se navodi:

-Umjesto da MH ERS bude servis zavisnim preduzećima u njegovom sastavu i da ih pomaže na sve moguće načine vi kroz svoj odgovor o navodnim vašim potraživanjima od RiTE Gacko poručuje te rudarima iz Gacka i javnosti Republike Srpske da vas nije briga za njih što će ostati bez svojih radnih mjesta a Republika Srpska bez trećine ukupne proizvodnje električne energije.

Vjerujemo da ste se ovakim stavom demaskirali pred Vladom RS koja je većinski vlasnik RiTE Gacko i pred drugim institucijama u državi i očekujemo da će da vas pozovu na odgovornost je ovo nije vaše privatno, ovo nije ni jednog pojedinca, ovo je svih građana Republike Srpske, ovo  je  i svih onih svetih glava srpskih boraca koji odbraniše i slobodu i državu i u državi Elektroprivredu i sva preduzeća.

Niko vam ne smije dati za pravo da vi to u miru uništite i Republiku Srpsku dovedete u energetsku zavisnost, upozoravaju iz Konfederacije sindikata Republike Srpske Luku Petrovića.

Da bi javnost, kako stoji u pismu, znala kakva navodna potraživanja vi tražite od ZP RiTE Gacko u iznosu kako vi navedoste od 37.195.419, 73 КM (vaš dopis od 12.02.2021 godine-navodimo datum jer svaki put drugačije pišete), osjećamo obavezu da ista objasnimo javnosti:

“U ovaj iznos vi uključujete i namet koji ste nam sami htjeli razrezati na konto troškova uvoza električne energije koju je MH ERS uvozio još 2017.godine a sami znate da je to vaša obaveza i da RiTE Gacko nije krivo što je bila sušna godina i da nikada Uprava RiTE Gacko nije htjela da prihvati taj teret od 7.206.528,42 КM jer da jeste prihvatila, garantujemo vam da bi digli svu mehanizaciju i blokirali ih isto kao što ćemo u borbi za egzistenciju naših radnih mjesta da dođemo sa tom mehanizacijom ispred zgrade Uprave MH ERS da vide rudari ko je taj generalni direktor što iz udobne fotelje smišlja kako da uništi njihovu firmu kako bi pokrio svoje nazovi investicije (čitaj jame bez dna u kojima završavaju pare Gacka i Ugljevika a i ostalih zavisnih preduzeća).

Mi znamo da vam je veliki udarac što se Uprava RiTE Gacko nije povinovala vašoj beskrupuloznosti i nije htjela da gurne preduzeće u dubiozu za vaših dodatnih 7.206.528,42 КM koje sabirate  u ukupnu cifru. U ovu vašu cifru navodnih potraživanja od RiTE Gacko uračunali ste i cifru od 5.645.120,11 КM za neke ino kredite koje je Uprava MH ERS podizala još prije 15 odnosno 17 godina za projekte na RiTE Gacko koji nikada nisu realizovani, niti predati u funkcionalnom stanju na korištenje.

Vi znate da RiTE Gacko nije ugovorna strana već MH ERS ali da vam javno obećamo da ćemo mi izvršiti pritisak na Upravu RiTE Gacko da vam to plate kada vi napravite te objekte a do tada je nedopustivo da vam se plaća magla koju prosipate na javnost i građane skrećući teme sa vaših investicija od kojih ću samo da vam pomenem HE Dabar, projekat koji je sa početnih 352.000.000 КM izašao na već 661.000.000 КM.

U cifru od 37.195.419,73 КM uvrstili ste i vaše navodno potraživanje od 17.925.264,18 КM a koje počinje da datira od 2013.godine za neke tobože usluge koje vi radite za RiTE Gacko, a koje fakturišete na način da to do sada nije poznato u ekonomsko finansijskim tokovima sa nekom samo vama znanom jedinicom mjere.

Da budemo pošteni mi mislimo da je to samo još jedan dobro osmišljen način uzimanja novca od RiTE Gacko, a možda vi vršite te usluge na način da prodajete u izvoz električnu  energiju preko nakupaca po najjeftinijim cijenama a ako još tome dodamo obračun debalansa i zamjenske energije koje fakturišete samo Termoelektranama onda dolazimo samo do zaključka da je i to jedna od vaših aktivnosti koje vode ka gašenju Termoelktrana jer ste u ovu cifru vaših nazovi potraživanja uračunali i po osnovu debalansa samo u 2020-oj godini 1.277.033,00 КM i ako i vi i mi znamo da je samo MH ERS balansno odgovorna snaga.

Ako gosdpodin generalni direktor MH ERS sabere ova sporna potraživanja doći će do cifre od 32.053.945,71 КM sredstava koja su nametnuta, fiktivna i izmišljena na štetu RiTE Gacko i koja mora biti predmet sudskog spora kao što je to već slučaj sa ovih 7.206.528,42 КM i mi ćemo tražiti od Uprave RiTE Gacko i od resornog ministra koji je i predstavnik državnog kapitala u RiTE Gacko da vas tuže po svakom ovom iznosu”.

Podsjećaju i na obećanje Luke Petrovića, kako ćete posle restruktuiranja distributivnih preduzeća obezbijediti da monter ima platu 1.000 evra, pa ga pitaju gdje je ta plata i navode da radnici Elektroprivrede RS nemaju ni kolektivni ugovor.

Takođe, Petrovića optužuju i da nameće Pravilnik o radu dok uporedo, kako navode, dezavuišee javnost kako je tu problem oko nekih sredstava sindikatu, što je notorna neistina.

Petrovića pozivaju i na TV duel na medijskoj kući koju on izabere i mole ga da požurie jer javnost ne zna da je kroz proces restruktuiranja distributivnih preduzeća ta ista preduzeća gurnuo u ambis, smanjio im prihode pa sada dižu kredite i naknade za mrežarinu koju će plaćati građani…

Konfederacija sindikata Republike Srpske “moli sve institucije vlasti da se hitno pozabave problemima u Elektroprivredi Republike Srpske, jer smo došli u situaciju da nam je svaki dan jako bitan”.

“Ne dozvolite da se dalje uništava ono što su stvarale generacije, ne dozvolite da pojedinci slomiju kičmu Republike Srpske, ne dozvolite da radnici elektroenergetskog sektora strahuju za svoja radna mjesta, ne dozvolite da borbu za svoju egzistenciju prenesemo na ulicu, ne dozvolite da više ikome padne na pamet da kaže da RiTE Gacko treba stati pa makar to bio i Luka Petrović”, stoji u otvorenom pismu, koje potpisuje predsjednik Željko Tepavčević.

Pored funkcije generalnog direktora ERS Luka Petrović obavlja i funkciju generalnog sekretara vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

 

BN TV