30.7 C
Banja Luka

Nikola Špirić i Sredoje Nović ponovo na funkcijama – EVO ŠTA SU DOBILI

Na političkoj sceni Republike Srpske dolazi do smjene generacija. Samo oni koji organizovano rade sa mladima mogu da računaju na svoju budućnost, poručio je sredinom prošle godine novoizabrani predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik.

Iako je, ruku na srce, šef najveće političke stranke u Srpskoj, obznanjujući imena ljudi iz SNSD koji konkurišu za mjesto delegata u Domu naroda BiH, donekle ispunio ono što je rekao prošle godine, pa je za te pozicije predvidio Radovana Kovačevića i Snježanu Novaković Bursać, za preostala dva mjesta, na koje SNSD računa u Domu naroda ponovo su istaknuti prekaljeni partijski “veterani”, Nikola Špirić i Sredoje Nović, koji zajedno “broje” skoro vijek i po.

Naime, Nikola Špirić je rođen 1956. godine, dok je Sredoje Nović stariji čak devet godina i već je debelo “zagazio” u osmu deceniju života.

U prilog Dodikovoj izjavi da se u SNSD “organizovano radi sa mladima” ne ide ni to što je pomenuti partijski dvojac, maltene, duže od dvije decenije na raznim visokim republičkim i državnim dužnostima, ne računajući predratni period, a, očigledno, adekvatna zamjena u stranačkim redovima za njih ne postoji.

Tako je, na primjer, novi-stari kandidat SNSD za delegata u Domu naroda BiH, Sredoje Nović, još krajem prošlog vijeka obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova Srpske, nakon čega se nalazio na poziciji direktora SIPA, koju je obavljao do 2007. godine. Poslije toga, Nović se nalazio i na višegodišnjoj dužnosti ministra civilnih poslova BiH, a u protekle četiri godine bio je “uhljebljen” na mjestu delegata u Domu naroda BiH.

Njegov “kompanjon” po vječitom stažu na raznim visokim funkcijama, Nikola Špirić, još 2000. godine bio je postavljen na dužnost zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, a zatim je, skoro neprekidno, bio na raznim najvišim funkcijama u zajedničkim institucijama, Savjetu ministara, Predstavničkom domu i Domu naroda parlamentarne skupštine BiH.

Dodikova prošlogodišnja poruka o tome kako budućnost “leži na mladima”, njegovim nedavnim prijedlozima za delegate SNSD u Domu naroda donekle je opravdana uvrštavanjem na listu Radovana Kovačevića i Snježane Novaković Bursać, budući da su u odlazećem sazivu tog tijela, pored Špirića i Novića, iz SNSD tu još bili i Dušanka Majkić (70 godina) i Lazar Prodanović (65).

 

Izvor: srpskainfo.com

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here