Naslovna Najnovije Nikšić: Do 9 časova izlaznost 15,6%

Nikšić: Do 9 časova izlaznost 15,6%

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta na lokalnim izborima.

Na 138 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 20 časova, pravo glasa imaju 58.833 birača, koji će odlučivati o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta.

Iz nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore saopštili su na Tviteru da je do devet sati izašlo 15,6 odsto birača.

Lokalni izbori u Nikšiću podjednako su važni i za vlast i za opoziciju i smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima 2020. poslije 30 godina smijenila DPS sa vlasti.

Na izborima učestvuje šest lista, a sa pozicije gradske vlasti nastupa koalicija “Evropski tim za Nikšić”, koju predvodi DPS kojoj je cilj da zadrži vlast u rodnom gradu i posljednjem uporištu aktuelnog crnogorskog predsjednika i izbjegne poraz koji bi, prema ocjenama, tu partiju poslao u političku istoriju.

Snage na izborima odmjeravaju i stranke vladajuće koalicije koje u Nikšiću nastupaju fragmentirano. Na glasačkom listiću je lista “Za budućnost Nikšića”, čiji je stožer Demokratski front Andrije Mandića, a koja u svom izbornom logou ima boje ranije crnogorske, kao i sadašnje srpske zastave.

U borbi za vlast u Nikšiću učestvuju i lista “Mir je naša nacija”, čiju osnovu čine demokrate Alekse Bečića, i lista “Crno na bijelo” koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića.

U izbornoj trci su i pokret pod nazivom “Ne damo Nikšić” koji predvodi Gordana Radović, savjetnica premijera Zdravka Krivokapića koji, inače, javno nije podržao nijednu listu na nikšićkim izborima.

Na izborima učestvuje i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Lokalni izbori u rodnom gradu Mila Ðukanovića održavaju se u atmosferi naglašene napetosti i naboja političkih partija, a osim oštre retorike, predizbornu kampanju obilježilo je nekoliko incidenata izazvanih sukobima između pristalica partija koje učestvuju na izborima.

 

Vijesti.me