Naslovna Najnovije Nisu svi „ZA“ drakonske kazne za uvredu i klevetu

Nisu svi „ZA“ drakonske kazne za uvredu i klevetu

0

Nakon što su se novinari na javnim raspravama oštro usprotivili kriminalizaciji javne riječi, Narodna skupština Republike Srpske organizovala je konferenciju na temu „Uvreda i kleveta u pravu Republike Srpske i zemalja regiona“. Učesnici koje je Narodna skupština odabrala uglavnom podržavaju kriminalizaciju klevete, međutim čak i tu su se čuli stavovi protiv uvođenja drakonskih kazni za uvredu i klevetu.

Pored javnih rasprava, Narodna skupština organizovala je svoju konferenciju o kriminalizaciji javne riječi. Predsjednik Skupštine je međutim na pres konferenciji prije početka događaja odbio da govori o spornim izmjenama Krivičnog zakonika.

„Ja sam svaki dan ovdje možete me svaki dan pitati, sve ćete čuti u uvodnom izlaganju nećete me natjerati da od ovoga sad 15 minuta odgovaram na pitanja“, rekao je Stevandić

 Stevandić je, međutim, kasnije na konferenciji rekao da propisane visine kazni za uvredu i klevetu jesu neprimjerene, ali da je za uvođenje reda i odgovorosti kako bi se vidjelo ko su vlasnici portala i kako su registrovane medijske kuće, iako sporne izmjene Krivičnog zakonika uopšte ne tretiraju ovu problematiku.

Podrška uvođenju drakonskih kazni koje idu i do 120 hiljada maraka, dala je i većina drugih učesnika.

„Dok nešto ne počne da se primjenjuje bez obzira kako je neprmereno, nećemo moći da sudimo na adekvatan način. S jedne strane treba da poštujemo ustavna prava i slobode jednih, ali i ustavna prava i slobode drugih. Drugim riječima da je kritika uvijek dozvoljena i da se ona podrazumijeva, ali da ona ne smije da pređe granicu i da uđe u crvenu zonu kada postane krivično djelo“, rekao je Zoran Pavlović, profesor Pravnog fakulteta univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada.

Zanimljivo je da većina učesnika podržava ograničavanje slobode govora, međutim, konkretne izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske ne komentarišu jer, kako tvrde, nisu kompetentni.

„Htio bih samo naglasiti da pravo govora i slobode izražavanja nisu apsolutna prava kao ni durga prava i da imaju svoja ograničenja i da je tu veoma teško naći jedan odgovarajući balans, ali ja ne bih komentarisao nacionalno zakonodavstvo ovdje jer za to postoje puno stručniji ljudi od mene“, rekao je Igor Vuletić sa Pravnog fakulteta iz Osijeka.

Protiv drakonskih kazni koje su predviđene bio je jedino doktor pravnih nauka iz Banjaluke Ljubinko Mitrović.

„Ja ću odmah svoj stav reći da se razumijemo. U ovom predloženom tekstu ja vidim jako puno stvari koje ne mogu proći. Ja sam protiv. Za mene su kazne neprimjereno visoke“, rekao je Mitrović i napomenuo da u trenutnom Krivičnom zakoniku ni za jedno djelo nemamo predviđene raspone što ovjde jeste slučaj što. kako navodi, ni tehnički nije u redu.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube