Naslovna Najnovije Njemačka saopštila da zbog Dodika odustaje od projekata u Republici Srpskoj vrijednih...

Njemačka saopštila da zbog Dodika odustaje od projekata u Republici Srpskoj vrijednih 105 miliona eura

0

Vlada Njemačke odlučila je obustaviti četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, zbog nastavka “secesionističke politike tog entiteta i njegovog predsjednika Milorada Dodika”, saopštila je Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini u srijedu, 9. augusta.

“Njemačka savezna vlada odlučila je da dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta, u vrijednosti od 105 miliona eura, i da se na taj način sukcesivno okončaju”, kaže se u saopštenju.

Među projektima od kojih je odustala njemačka Vlada je i izgradnja vjetroelektrane “Hrgud” u Berkovićima.

Vrijednost projekta je oko 64,28 miliona eura, od čega je Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala 60 miliona eura, a ostatak bi finansirala Elektroprivreda RS.

Njemačka se povlači i iz projekta obnove hidroelektrane kod Trebinja, na jugu Hercegovine, kao i projekta zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, na sjeveru Bosne.

Kako navodi Ambasada, o odluci Vlade Njemačke obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH i projektni partneri.

Nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države, njemačka Vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

“Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte”, ističe se u saopštenju.

Projekti će, kako je rečeno, biti sukcesivno okončani, a iz Ambasade su naveli da se ova odluka ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne suradnje koji uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na suradnju s civilnim društvom.

Istaknuto je da njemačka Vlada podržava približavanje BiH Evropskoj uniji (EU) i da je spremna i dalje intenzivirati saradnju sa BiH, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj.

“Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države BiH”, dodaje se u saopštenju.

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock najavila je sankcije u martu 2022. tokom službene posjete Sarajevu.

Dodik je kao član Predsjedništva BiH u septembru 2022. uložio veto na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Thomasu Fitschenu zbog obustave projekata i rezolucije Bundestaga. Veto nije potvrdila Narodna skupština RS-a.

Nova vlada Njemačke pozvala je u decembru 2021. godine EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku, no za to nije bilo konsenzusa zemalja članica.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube