Naslovna Najnovije Nova milionska tužba protiv Srpske zbog neizgrađenih MHE

Nova milionska tužba protiv Srpske zbog neizgrađenih MHE

0
Vlada Republike Srpske

Firma „Drina Hydro Energy“ raskinula je ugovor o izgradnji malih hidroelektrana sa Vladom Republike Srpske, a zatim tužila Srpsku za 2,2 miliona KM zbog naknade štete i izmakle dobiti, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska, koju zastupa Pravobranilaštvo RS, u potpunosti je osporila tužbeni zahtjev kao i visinu odštete koju ova firma traži.

Ročište po ovoj tužbi trebalo je da bude održano prošle sedmice, ali je otkazano zbog bolesti postupajućeg sudije.

„Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika je u vlasništvu švajcarske kompanije „Premar services“ AG, a trebalo je da gradi četiri male hidroelektrane na području Nacionalnog parka Sutjeska.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS za CAPITAL su rekli da je Vlada RS 2006. godine zaključila četiri ugovora o koncesiji za izgradnju MHE sa preduzećem „Premar Services“ AG Zug, iz Švajcarske.

Radi se o koncesijama za izgradnju MHE „Hrčavka S-H-1“, „Hrčavka S-H-2“, „Hrčavka S-H-3“ i „Sutjeska 2A“.

Koncesionar je zatim osnovao preduzeće „Drina Hydro Energy“ Ugljevik na koje su preneseni ugovori o koncesiji.

U junu prošle godine ovo preduzeće je obavijestilo Vladu RS da raskida ugovore o koncesiji za izgradnju MHE na području Nacionalnog parka Sutjeska i da traži obeštećenje od 2,19 miliona sa pripadajućom kamatom, da bi mjesec dana kasnije podnijelo tužbu.

U tužbi se navodi da je razlog nerealizacije ugovora nepostojanje prostornog plana za područje Nacionalog parka „Sutjeska“.

U odgovoru na tužbu Srpska je navela da je koncesionar podnošenjem samoinicijativne ponude za dodjelu koncesije na lokaciji u Nacionalnom parku Sutjeska preuzeo rizik neizvjesnosti izgradnje u zaštićenom području.

Srpska tvrdi da je koncesionar bio dužan da ispita mogućnosti građenja i da se ne može se smatrati da je doveden u zabludu jer je bio svjestan ograničenja i niko mu nije mogao u trenutku zaključivanja ugovora garantovati izvjesnost.

„Tužilac je u skladu sa odlukom Vlade RS iz 2012. godine bio svjestan činjenice da neće moći pribaviti odobrenje za građenje do donošenja plana posebnog područja Naiconalnog parka Sutjeska, jer je u njoj navedeno da se lokacijski uslovi mogu izdati privremeno do donošenja pomenutog plana, te je u tom smislu bilo koji trošak na razvijanju projekta radi pribavljanja pomenutog odobrenja tužilac preuzeo isključivo na sopstveni rizik. Dakle, od momenta donošenja pomenute odluke tužilac je bio svjestan činjenice da su dalje troškovi potencijalno suvišni“, kazali su u Ministarstvu.

Komenatar „Drina Hydro Energy“ nismo uspjeli dobiti. Inače, ova firma godinama ne ostvaruje nikakve prihode, a jedini prijavljeni zaposleni je direktor preduzeća.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: