20.7 C
Banja Luka

NOVA PRAVILA KOJA NEĆE OBRADOVATI RADNIKE Pomjera se starosna dob za PRIJEVREMENU PENZIJU u Srpskoj

Ulaskom u ovu godinu nastupila su i nova pravila za osiguranike, buduće penzionere.

Naime, pomjera se starosna dob potrebna za ostvarivanje penzije. Kako su proteklih dana naveli iz Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, pravo na starosnu penziju u sljedećoj godini će imati žene i muškarci s navršenih 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Navode kako će pravo na starosnu penziju u 2024. imati i osiguranik (muškarac i žena) s navršenih 59 godina i osam mjeseci života i 40 godina penzionog staža, pri čemu se granica u pogledu godina života povećava za četiri mjeseca. Iz Fonda PIO podsjećaju da je tokom protekle godine taj uslov bio 59 godina i četiri mjeseca života za osiguranike oba pola.

– Žene imaju pravo na starosnu penziju kada navrše 57 godina i osam mjeseci života i 35 godina staža osiguranja, pri čemu se, takođe, granica u pogledu života povećava za četiri mjeseca. Uslov koji je u ovom slučaju vrijedio do kraja 2023. godine je 57 godina i četiri mjeseca života isključivo za žene – navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Ističu kako postepeno povećanje starosne granice za četiri mjeseca na nivou jedne godine u postupku ostvarivanja prava na starosnu penziju prestaje 2025. godine, kada će pravo na starosnu penziju osiguranik ostvariti s navršenih 60 godina života i 40 godina penzionog staža, a žene s 58 godina života i 35 godina staža osiguranja.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here