28.7 C
Banja Luka

Nova šansa za TREĆINU PRELETAČA: Promijenili stranački dres, pa ponovo jurili poslanički mandat

Većina poslanika koji su u protekle četiri godine promijenili stranački dres u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponovo su stali pred glasače na izborima 2. oktobra u nadi da će zadobiti njihovo povjerenje i obnoviti mandat.

Na poslaničkim listama za Narodnu skupštinu RS ili Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH našla su se brojna poznata imena preletača od Darka Banjca, preko Milana Tubina, Davora Šešića, Dike Cvjetinovića do Dragana Galića.

Srpskainfo je provjerila ko je od poznatih preletača uspio da se izbori za još jedan direktan mandat.

Jedan od zasigurno najpoznatijih preletača jeste poslanik u aktuelnom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Obren Petrović, koji je mandat osvojio na izborima 2018. godine kao kadar SDS. Manje od mjesec dana nakon tih izbora Petrović je napustio SDS i priklonio se SNSD.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Petrović je i na ovim izborima išao u trku za mandat u Predstavničkom domu BiH, ali ovaj put sa liste SNSD. Na izborima je osvojio čak 27.117 glasova i time sebi obezbijedio direktan mandat.

U trku za poslanike u parlament Srpske išli su i Danijel Jošić i Nina Bukejlović, članovi takozvane „Obrenove grupe“, koji su nakon izbora 2018. godine napustili SDS i priklonili se vlasti.

Oboje su se na ovim izborima bili na poslaničkoj listi SNSD. Jošić je osvojio 11.990 glasova i kako sada stvari stoje obezbijedio je sebi direktan mandat, dok je Bukejlovićeva osvojila 8.611 glasova. Ukoliko SNSD dobije tri poslanika u Izbornoj jedinici 5, Bukejlovićeva će, takođe, ući u parlament Srpske.

Još jedan „preletačević“ išao je u trku za novi mandat, a to je Slavko Gligorić, koji je nakon izbora 2018. godine u skupštinske klupe zasjeo u dresu DNS, ali je u martu 2021. godine napustio tu stranku.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Gligorić je djelovao kao samostalni poslanik u Klubu poslanika Narodne partije Srpske, čiji je lider Darko Banjac, ali je u trku za novi poslanički mandat išao ispred Socijalističke partije. Na izborima je osvojio 746 glasova i nije sebi obezbijedio još jedan mandat.

Na spisku poslanika u NSRS koji su u aktuelnom mandatu napustili stranku je i Darko Banjac, koji se sada nalazio na listi svoje partije i i koalicije NPS-PUS-Prva SDS.

Banjac je osvojio 4.628 glasova i obezbijedio sebi direktan mandat.

Na listi NPS-PUS-Prva SDS našla su se još dva poslanika koji su u toku ovog mandata promijenili stranački dres. Riječ je o Diki Cvjetinoviću, koji je u NSRS ušao kao kadar DNS, i Draganu Galiću, koji je bio poslanik PDP.

Cvjetinović je osvojio 2.889, a Galić 1.152 glasa. Nijedan od njih dvojice na ovim izborima nije uspio da obezbijedi sebi direktan mandat.

Nekadašnji poslanici SDS – Kostadin Vasić, Milan Tubin, Željko Babić i Davor Šešić, takođe su išli ponovo u trku za poslanički mandat. Vasić je u trku išao sa liste Ujedinjene Srpske i uspio je sebi da obezbijedi još jedan direktan mandat. Osvojio je ukupno 3.568 glasova.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Tubin je u trku išao u dresu SP i osvojio je 892 glasa, te tako sebi nije obezbijedio novi mandat. Babić je, takođe, u trku za još jedan mandat išao sa liste SP te osvojio ukupno 623 glasa, pa ni on neće ući u NSRS. U parlament Srpske neće ući ni Šešić, koji je na izbore išao sa liste SP i osvojio 730 glasova.

I nekadašnji visoki funkcioner DNS, Milan Radović, ponovo je išao u trku za poslanički mandat, ali ovaj put u dresu SDS. On je na izborima osvojio 6.469 glasova, te sebi obezbijedio još jedan mandat u NSRS.

Za novi mandat, bar onaj direktni, nije uspjela da se izbori ni Andrea Dorić, koja je u trku išla sa liste SP i osvojila 214 glasova.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ona je mandat i u aktuelnom sazivu NSRS osvojila u dresu SP, ali je negdje na pola mandata napustila stranku i pridružila se SPS. Samo godinu dana kasnije, Dorićeva se predomislila, napustila SPS i vratila u SP.

Pored aktuelnih poslanika, na poslaničkim listama stranaka za NSRS našla su se još mnoga imena onih koji su proteklih godina mijenjali stranačka obilježja. Neki od njih su uspjeli da se izbore za mandat, a neki ne. Ko će od budućih poslanika, nakon što zasjednu u poslaničke klupe, ostati vjerni stranci, ostaje da se vidi.

GLASOVI NISU PRESUDNI

Poslanik Mijo Perkunić, kojeg javnost pamti po promjeni stranačkog dresa odmah nakon konstituisanja odlazećeg saziva NSRS, nije se izborio za direktan mandat u parlamentu Srpske, ali to ne znači da možda neće zasjesti u skupštinske klupe. Perkunić je u izbornoj jedinici 6 osvojio 1.290 glasova što mu nije dovoljno za direktan mandat. Ipak, u skupštinu bi mogao da uđe kao Hrvat jer Izborni zakon BiH predviđa da u republičkom parlamentu moraju biti najmanje po četiri Bošnjaka i Hrvata.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here