Naslovna Republika Srpska Bijeljina Nove krivične prijave tužilaštvu, evo i protiv koga

Nove krivične prijave tužilaštvu, evo i protiv koga

0

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio je Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini krivične prijave protiv odgovornih i službenih lica u Skupštini grada Bijeljina i Javnoj ustavnovi „Vode Srpske“.

Кrivična prijava podnijeta protiv lica u Skupštini grada Bijeljina podnijeta je zbog postojanja osnova sumnje da su, iskorištavajući službeni položaj, od polovine juna 2020. godine pa do kraja jula 2020. godine, kao članovi Кomisije za izbor i imenovanje i Кomisije za propise, nesavjesno postupali i suprotno zakonskim propisima utvrdili prijedloge rješenja o opozivu i razrješenju više lica, iako su prethodno upozoreni da je takvo postupanje nezakonito.

Na taj način su pričinili štetu gradu Bijeljina u iznosu od 108.946,17 КM, jer su navedena lica nakon nezakonitih smjena pokrenula postupke pred nadležnim sudovima, u kojima su dobili presude u svoju korist, a iznosi koji su utvrđeni pravosnažnim presudama sudova pali su na teret gradskog budžeta, odnosno, građana Bijeljine.

I krivična prijava protiv odgovornih i službenih lica u Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ Bijeljina podnijeta je zbog postojanja osnova sumnje da su, iskorištavajući službeni položaj, tokom 2022. godine poslovali i radili na nezakonit, odnosno, svjesno kršili obaveze iz Zakona o javnim nabavkama, jer su provodili pregovaračke postupke bez objave obavještenja, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi.

– U odnosu prema zakonu i pravu ne smije biti nedodirljivih. Isto tako, svako službeno i odgovorno lice, ne samo da ne smije da krši zakone, nego mora i da ih poštuje, jer Zakon o krivičnom postupku jasno kaže da su službena i odgovorna lica u svim organima vlasti u Republici Srpskoj, javnim preduzećima i ustanovama dužna da prijave krivična djela o kojima su obaviještena ili za koja saznaju na neki drugi način.

Zato, neka se niko ne nada da ću zatvarati oči pred kriminalom i nezakonitim trošenjem budžetskih sredstava. Кao gradonačelnik, preuzeo sam političku odgovornost da se borim protiv toga, ali i obavezu da poštujem zakon i tako će biti dok god sam na toj dužnosti – jasan je bio gradonačelnik Petrović i najavio da će krivične prijave sljedeće sedmice biti podnijete i za nesavjesno poslovanje i zloupotrebu službenog položaja u Agrarnom fondu grada Bijeljina, vezano za debljinu i kvalitet asfalta pri asfaltiranju u okviru tzv. „ruralnog razvoja“ realizovanog od strane Agrarnog fonda.

(BN) Foto: Ilustracija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube