Naslovna Najnovije Novi sastav Vlade – od krivično osuđivanih do osoba s crne liste

Novi sastav Vlade – od krivično osuđivanih do osoba s crne liste

0

Iako je dugo najavljivao respektabilan tim, novi-stari premijer Radovan Višković u svoj tim je doveo osobe za koje se vežu određene kontroverze, od aktuelnih državnih ministara do osoba sa američke crne liste.

Republika Srpska dobila je novu Vladu. Međutim, dan nakon izbora zatraženo je razrješenje novog ministra porodice, omladine i sporta jer je bio krivično osuđivan.

Iako je dugo najavljivao respektabilan tim, novi-stari premijer Radovan Višković u svoj tim je doveo osobe za koje se vežu određene kontroverze, od aktuelnih državnih ministara do osoba sa američke crne liste.

Ministar na jedan dan. Dado Dogan, je položio zakletvu kao novi ministar porodice omladine i sporta RS, a već danas njegovo razrješenje tražio je lično Milorad Dodik.

Dogan je, naime, 2016. godine krivično osuđen na godinu dana zatvora, a pomilovan je 2019. ukazom tadašnje predsjednice Željke Cvijanović. Informaciju o tome su u sali parlamenta prvi objavili opozicioni poslanici.

Na čelu Ministarstva zdravlja ostaće i Alen Šeranić, koji se od juna mjeseca zajedno s Marinkom Čavarom nalazi na crnoj listi SAD-a, jer su, kako je navedeno, ugrozili stabilnost regiona podrivajući Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije.

A prije zvaničnog razrješenja u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, u entitetsku Vladu je ušao i Vojin Mitrović.

“Ovo je za mene jedno iznenađenje, ali u svakom slučaju i jedan izazov. Mogu reći da imam dovoljno iskustva, u privredi sam 36-37 godina”, kazao je Mitrović.

“Vojin Mitrović je postao ministar neposredno prije sjednice. Kako nam je na kolegijumu prije sjednice potvrđeno iz NSP-a, pustili su niz vodu Dika Cvjetinovića jer je Vojin Mitrović ucjenjivao da će napustiti SNSD”, rekao je Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red.

Vruću stolicu u Ministarstvu unutrašnjih poslova dobio je Siniša Karan. Iza njega je predratna policijska karijera, načelničke pozicije u SIPA-i, ali i nekadašnji generalni sekretar predsjednika RS, a kasnije i Vlade. Analitičari smatraju da će pred njim biti i najveći izazov.

“Naslijedio je najdelikatnije ministarstvo ili, bolje da kažem, najdelikatnijeg ministra. Pitanje je da li će on uspjeti da posloži situaciju u MUP-u tako da je to mjesto najviše interesantno”, kazao je za FTV politički analitičar Stefan Blagić.

Ipak, ništa manje interesantno nije ni u ostalim resorima. Miloš Bukejlović, koji ima samo 33 godine upravljaće Ministarstvom pravde, a najveća preporuka mu je rodbinska veza s državnim parlamentacem Obrenom Petrovićem.

I sam premijer Radovan Višković kaže da su mu stranke članice koalicije dale svoje prijedloge, a da je na nekim mjestima izvršio mala pomjeranja.

“Vlada se ne bira, vlada se sastavlja. Nemam šta da tajim, kad se dostavi ime, onda pojedinci kažu da neko treba da bude ministar toga i toga. Nisam ispoštovao sve to i to sam iskoristio neko svoje pravo”

(Agencije  Foto:Schreenshot)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube