Naslovna Najnovije Novo povećanje kamata: Rate kredita veće za 185 KM!

Novo povećanje kamata: Rate kredita veće za 185 KM!

0

Sredinom ožujka Europska središnja banka (ECB) povećala je ključne kamatne stope za pola posto, ujedno potvrdivši da još nije završila podizanje kamata u eurozoni.

Nove odluke Europske središnje banke, osim što znače da borba protiv inflacije nije gotova, znače i daljnji rast rata kredita, zbog rasta EURIBOR-a.

A koliko su veće rate od juna 2022. godine, kada je ECB, nakon 11 godina, prvi put podigla referentnu kamatnu stopu, za BUKU je slikovito pojasnio doktor ekonomskih nauka i direktor PREF-a Miloš Grujić.

Za primjer smo uzeli nekoga tko je u lipnju 2021. podigao kredit u iznosu od 100.000 maraka s promjenjivom kamatom na 20 godina, kada je prosječna kamata bila oko 3,5% godišnje.

Istodobno je šestomjesečni EURIBOR bio ispod nule. U formuli za izračun kredita taj je zbroj bio jednak nuli. Dakle, pojašnjava Grujić, kamata je bila oko 3,5 posto. Sukladno tome, mjesečna rata iznosila je skoro 580 KM. 

„Nakon povećanja tijekom jeseni 2022. godine, šestomjesečni EURIBOR premašio je dva posto. Kada ta dva posto zbrojite na 3,5 posto, dobijete kamatu od 5,5 posto godišnje. Pretpostavili smo da je ta promjena nakon 13 mjeseci. To znači da je EURIBOR bio veći od dva posto“, kazao je. U skladu s tim pokazateljima, rata nakon promjene u drugoj polovini 2022. godine iznosila je oko 680 KM.

Danas je šestomjesečni EURIBOR oko 3,281%. Ta se vrijednost pribraja ugovorenom fiksnom dijelu kamate koji je iznosio 3,5 posto. Dakle, nova kamatna stopa iznosi 6,781%. Po modelu obračuna kredita, odnosno po kreditnom kalkulatoru, nova rata iznosi skoro 765 maraka.

To je povećanje od skoro 85 maraka mjesečno u odnosu na prošlo povećanje ili skoro 185 u odnosu na prvu ratu kredita”, pojašnjava Grujić za BUKU i pritom napominje da su za mnoge građane rate veće i za mnogo veće. iznos od 185 KM, ako je kredit uzet na kraći rok ili veći iznos kredita.

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, ističe da mogućnost promjene kamatnih stopa postoji sve dok se inflacija ne spusti, kako je planirano, na dva posto.

Ipak, napomenuo je da je riječ o dizanju kamata na depozite:

“U BiH se još ne povećavaju kamate na depozite, a jedino rastu kamate na kredite jer banke imaju zakonsko pravo povećati kamate na kredite jer su ugovorile naknadu s EURIBOR-om, a ne zato što su im porasli troškovi. puno“, objasnio je Kutle.

Na kraju, citiramo mišljenje ekonomista Faruka Hadžića koji smatra da treba biti vrlo oprezan i pratiti kretanja vezana uz financijski sektor, jer daljnje povećanje kamata može ugroziti i financijski sektor, a zaustaviti rast kamatnih stopa. održavala bi visoku razinu inflacije.

(Buka) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube