Naslovna Najnovije Novo zaduženje Republike Srpske za 48 miliona maraka

Novo zaduženje Republike Srpske za 48 miliona maraka

0

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je prodalo tromjesečne trezorske zapise u vrijednosti od 48 miliona maraka, uz kamatnu stopu od 1,21 odsto.  Još uvijek nije poznato za šta će novac biti namijenjen.

Nepunih mjesec dana nakon što se Vlada Republike Srpske zadužila za ukupno 80 miliona, stiže novo zaduženje u iznosu od 48 miliona maraka. Ekonomisti upozoravaju da je rast zaduženja, u periodu povećanih prihoda u budžet, izuzetno opasan.

„Mi imamo vlast koja ništa drugo ne radi nego nas zadužuje, proizvodi gubitke, proizvodi deficite i ne zna u tome da stane. Vlast koja ne zna da proizvodi, koja samo zna da troši i zaduživaće nas sve do naše potpune propasti“, smatra ekonomista Aleksa Milojević.

Vlast je građane Republike Srpske kroz dvije emisije obveznica i prodaju trezorskih zapisa, samo u posljednjih mjesec dana zadužila za ukupno 128 miliona maraka.

„Oni pričaju sa jedne strane da imaju likvidnost i ispunjavaju obaveze, a sa druge strane dug stalno raste. To vam je kao da imate jednu kuću u kojoj se domaćin svake sedmice zadužuje 5000 maraka i kaže ja ispunjavam svoje obaveze. Svi ljudi u Republici Srpskoj moraju znati da je to opasno, jer zaduženje raste, a imamo rast prihoda u budžet. Pitanje je gdje se troši naš novac.

Ono što možemo da kažemo jeste da ćemo mi nakon ovih izbora podvući crtu, da vidimo gdje je taj novac otišao i da kažemo svim korisnicima budžeta da ćemo mi napraviti budžet koji se neće zaduživati. Nećemo zaduživati naše građane, a imaćemo stabilne plate i stabilne penzije, sve ono što je u sklopu našeg programa“, poručuje Milan Radović, poslanik SDS-a u NS RS.

Republici Srpskoj sljedeće godine dospijeva naplata duga većeg od milijardu KM, od čega samo 400 miliona maraka po osnovu petogodišnje, netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube