Naslovna Najnovije NS RS treba hitno da reaguje i zabrani rudarenje

NS RS treba hitno da reaguje i zabrani rudarenje

0

Narodna skupština hitno treba da reaguje i donese deklaraciju i odluku o zabrani nastavka radova i otvaranja rudnika na podrčju Bistrice i Bukove Kose, poručila je Maja Dragojević-Stojić, potpredsjednica SDS i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kaže da apeli stanovništva koje je ugroženo otvaranjem rudnika ne smiju biti ignorisani.

„Neophodno je da se sve nadležne institucija u Republici Srpskoj aktivno uključe u rješavanje ovih problema. Lokalna zajednica, odnosno Grad Prijedor, okrenuo je leđa svojim građanima i prepustio ih slučaju. Smatram da Narodna skupština hitno treba da reaguje kako bi se zaštitilo stanovništvo i životna sredina“, istakla je Dragojević-Stojić.

Podsjeća da više od pola godine traje borba mještana Bistrice protiv otvaranja rudnika u ovom selu.

„Prvo su protestovali, a nakon toga napravili ‘živi zid’ i svojim tijelima branili prolaz kamionima i bagerima preko svojih imanja“, kaže Dragojević-Stojić.

Navodi da je petoro mještana ovog sela podnijelo je tužbu protiv Republike Srpske  zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, zagarantovanih Ustavom: prava na zdravlje, na dom, na dostojanstven život i na zdravu životnu sredinu.

Uprkos brojnim apelima upozorenjima da uništavaju životnu sredinu i krše ustav Republike Srpske, kopači lignita u Bistrici, dodaje ona, i dalje razaraju ovo selo.

Dragojević-Stojić kaže da isti slučaj imamo i na lokalitetu Bukova Kosa kod Velikog Palančišta.

„Stanovništvo je apsolutno protiv otvaranja rudnika, a to se vidi iz činjenice da je većina mještana, uprkos ucjenama i prijetnjama, odbila da proda svoju zemlju. U slučaju da se rudnik pokrene, plodne zemlje više ne bi bilo. Već sada mještani imaju poteškoća sa vodosnabdijevanjem zbog povlačenja izvorišta i vodotoka. Opasnost od klizišta i odrona po kojima je ovaj teren poznat, značila bi još gori udar koji bi lako mogao eliminisati mogućnost za život na širem području oko planiranog kopa“, upozorava Dragojević-Stojić.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube